Kunnen jullie ons vertellen waarom jullie met VitaMinalia zijn gestart?

Jonas: Wel, VitaMinalia is eigenlijk eerder ‘per toeval’ ontstaan. Het begon allemaal in 2015, ik werkte toen reeds een kleine tien jaar in de diervoedersector voor een bedrijf dat gespecialiseerd in de productie van vitaminen- en mineralenmengsel voor de veevoedingssector. Daarnaast ben ik hobbymatig al van kindsbeen af actief geweest in de paardensport en ook binnen de firma werd ik al snel verantwoordelijk voor alle producten voor de paardensector (in hoofdzaak vitaminen en mineralen premixen die we aan paardenvoerproducenten verkopen). Via een collega, een nonkel van Koen Vereecke, kwam ik in contact met Koen. Koen is steeds zoekende naar manieren om de gezondheid en prestaties van zijn paarden te verbeteren en ook op het gebied van voeding wou Koen graag nieuwe dingen proberen. Hij vroeg me dan ook het rantsoen van zijn paarden eens onder de loep te nemen en daarop een zo compleet mogelijke aanvulling te maken om zijn paarden in optimale conditie te brengen en te houden. Het was toen zeker niet de bedoeling een commercieel product te gaan ontwikkelen maar we wilden wel eens wat experimenteren. Eind 2015 rolde de eerste versie van het supplement, dat later VitaMinalia EQUINE SPORT zou worden gedoopt, van de band en ging Koen ermee aan de slag.

Koen: Al snel merkte ik verbetering in de conditie van mijn paarden, de paarden werden fitter en scherper en recupereerden veel beter na wedstrijden. Ook bij meerdaagse wedstrijden viel het me op dat mijn paarden de laatste dag even fit waren als de eerste dag. In het verleden merkte ik vaker op dat mijn paarden toch wat vermoeider werden tijdens meerdaagse wedstrijden. Sinds ik VitaMinalia gebruik komt dit niet meer voor. Ik besloot al snel dit product dan ook te blijven gebruiken.

In de loop van 2017 sprak ik met Matthias Claeys (toen stalmanager op de Rostal) over dit supplement. Matthias zei dat hij enkele paarden op stal had die niet in vorm leken te zijn. Ik gaf Matthias enkele zakken mee van het supplement en ook hij merkte al snel het positieve effect bij de paarden. Matthias en Koen waren zo overtuigd van de meerwaarde van dit supplement dat ze al snel met het idee kwamen dit product te gaan commercialiseren en het voor iedereen beschikbaar te maken. De samenstelling werd nog verder geoptimaliseerd, Koen bedacht de naam VitaMinalia en tijdens Flanders Horse Expo 2018 werd VitaMinalia EQUINE SPORT gelanceerd. Later werd het gamma nog uitgebreid met ‘OPTIGROW’ en ‘BALANCER’.

Ondertussen zijn we bijna 3 jaar verder, hoe staat VitaMinalia er nu voor?

Matthias: Na de lancering in 2018 hebben we een gestage groei door gemaakt, de goede resultaten van Koen (en Andres) Vereecke in de sport en veel mond-aan-mond reclame hebben daar zeker toe bij gedragen. Door de corona crisis viel de verkoop wel wat terug, zeker het wegvallen van de wedstrijden in de eerste golf was voor veel mensen aanleiding om supplementen (tijdelijk) achterwege te laten. Gelukkig zagen we deze klanten spontaan terugkomen toen er terug meer trainings- en wedstrijdmogelijkheden waren toen de eerste golf voorbij was. Het wegvallen van de wedstrijden was voor ons echter wel een mooie gelegenheid om onze andere producten, die meer op de fokkerij gericht zijn, meer onder de aandacht te brengen. Aangezien wij zelf niet voldoende tijd hebben om klanten steeds van nabij op te volgen zijn we daarnaast in oktober met een medewerkster gestart die zich 100% focust op het opvolgen van onze klanten.

Plannen jullie nog andere producten op de markt te brengen?

Jonas: Binnenkort brengen we wel nog een likemmer op de markt die zich onderscheidt door zijn hoge gehalten goed opneembare vitaminen en sporenelementen en die via een speciaal productieprocedé ook zeer stabiel wordt gemaakt. Maar het is niet onze ambitie veel verschillende producten op de markt te brengen. Er zijn vandaag al veel supplementen op de markt en het is enkel zinvol een nieuw product op de markt te brengen als we ons kunnen onderscheiden met een unieke samenstelling en een betere prijs/kwaliteitsverhouding voor de gebruiker.