‘Indi en Britt zijn nog maar net een combinatie en Heaven en ik zijn dat al een lange tijd. Ik rijd altijd met de twee paarden, maar nu dus tegen Britt en Indi. Gisteren was echt ongelooflijk spannend.’ Jette de Jong won het eerste deel van het kampioenschap en moest zich gisteren tevreden stellen met de tweede plaats. Vandaag in de kür nam ze revanche en slaagde erin de kür te winnen met een score van 75,310% en dat leverde haar het goud op, net als vorig jaar.

‘Ik zou het nooit kunnen zonder Jette’

‘Het is heel bijzonder, en de wisselwerking is in het voordeel van zowel het paard als Britt. Het is een super goede combinatie, ik ben daar enorm blij mee,’ legt Jette de Jong uit. En Britt van de Weyer is het daarmee eens. ‘Dit is echt fantastisch, totaal niet verwacht. Vier weken geleden deed ik nog niet mee. En nu plotseling het Belgisch kampioenschap en dan tweede worden is echt geweldig. Het is onbeschrijfelijk. Ik zou het nooit kunnen zonder Jette,’ zegt Britt van de Weyer dankbaar tegen haar vriendin.

Samen strijden

‘Mijn kür ging echt goed, ik heb misschien niet het uiterste gegeven omdat ik vooral wilde dat het goed ging, omdat ik wel vóór Britt moest komen,’ lacht Jette de Jong. Voor Britt was het haar derde keer dat ze een kür reed en haar eerste keer dat ze meedeed aan een wedstrijd. ‘Ik ben heel tevreden, had een kleine fout in de series,’ zei ze. De kür van Britt van de Weyer en Indigo werd beloond met een score van 71,350%. Beide dames hopen deze zomer mee te doen aan de Europese kampioenschappen. ‘Leuk om samen te strijden,’ zeiden Jette en Britt.

Brons voor Louise Brauwers

De derde plaats in het Belgisch Young Riders Kampioenschap ging naar Louise Brauwers. Zij stuurde haar Jerveaux de Baian naar het brons met een score van 70,485% in de kür.

Xyliana de Rover en Hamlet Kampioenen bij de Junioren

De strijd bij de Junioren was nog niet beslist en alle kansen voor de titel stonden nog open. Dat maakte de openingsklasse van de dag extra spannend. De nieuwe Belgische Juniorenkampioen is Xyliana de Rover, die met haar Hamlet door haar kür danste op weg naar goud.

‘Het is heel bijzonder en niet verwacht,’ reageerde Xyliana de Rover achteraf over het winnen van haar allereerste nationale titel. ‘Ik was hier niet gekomen met de gedachte dat ik ging winnen, dus dit is een mooie verrassing.’ De 17-jarige amazone vormt al vier jaar een combinatie met Hamlet, een 11-jarige zoon van Quadroneur. ‘Hamlet is heel bijzonder en heel lief. Maar hij heeft zeker een pittige kant die niet altijd even gemakkelijk is. Ik ben blij dat hij het hier goed heeft gedaan.’ Ze had nooit verwacht dit niveau met hem te bereiken. ‘Omdat hij als jong paard heel moeilijk was.’

Europees Kampioenschap

Haar kür werd beoordeeld met 72,710%, wat haar de tweede plaats opleverde in de uitslag van de kür, en genoeg was om het kampioenschap te winnen. ‘Ik had een heel goede kür, een paar afwerkingsfoutjes maar die gaan eruit. Ik ben heel tevreden. Ik kon ook op de andere dagen goed rijden.’ Het is het tweede jaar bij de Junioren voor Xyliana de Rover. ‘Ik hoop op een plek in het Europees Kampioenschap, dat zou mooi zijn,’ zei ze. Ze maakte eerder deel uit van het Europees Kampioenschap team bij de Children en Junioren. Vorig jaar deed ze hetzelfde met Hamlet.

Top 3

De kür werd gewonnen door Amber Hennes en KeukenGeens Allegro v/h Trichelhof. Ze werden beloond met een score van 73,555%. In het kampioenschap leverde dat hen de bronzen medaille op. Zilver ging naar Anna Peeters en Harlekin, zij werden vierde in de kür met een score van 71,815%.



Bron: Persbericht