In de open brief van Pol Huys werd er niet enkel op de 'negatieve' kanten van de cyclus gefocust: "Het staat vast dat de cyclus een enorme boost heeft gegeven aan onze fokkerij. Als je één van de top tien paarden kocht tijdens de cyclus, wist je zeker dat je een toekomstig toppaard in huis haalde", klink het bij de speaker. Hij merkte echter ook op dat het aantal inschrijvingen, mede door het wegvallen van de basisinschrijvingen, vorig jaar ongekend de hoogte in schoot. "Het lijkt wel of de kwantiteit belangrijker is geworden dan de kwaliteit", klink het. Als mogelijke oplossing bood Pol Huys aan om meer te focussen op regionale wedstrijden voor jonge paarden, zodat tijdens deze jonge paarden alvast 'het kaf van het koren gescheiden kon worden'. Op die manier wilde hij de kwaliteit tijdens de nationale cyclus garanderen. 

"Het klopt inderdaad dat er vorig jaar erg veel inschrijvingen waren voor de cyclus", klinkt het bij Valentijn De Bock, een ruiter die al sinds het prille begin aan de cyclus deelneemt. "Ik heb vorig jaar zelf weinig cyclus gereden maar ik hoorde inderdaad van mijn collega's dat de verschillende manches van de cyclus vaak overbevolkt waren; We mogen hierbij echter niet uit het oog verliezen dat 2020 nu eenmaal een erg vreemd jaar was. Regionaal was er veel minder mogelijkheid om wedstrijd te springen omwille van Corona, dus veel ruiters van jonge paarden zochten hun toevlucht tot het nationale circuit. Een ander 'probleem' dat zich voordeed, was dat veel combinaties zich tijdens de eerste manches van de cyclus konden plaatsen voor het Belgisch kampioenschap. Deze eerste parcours stonden veel minder technisch en hoog gebouwd dan manches later in het seizoen, waardoor deze combinaties eigenlijk niet voldoende voorbereid aan het BK konden deelnemen. Maar dat wil de nieuwe cyclus zeker en vast aanpakken", gaat hij verder. 

Het klopt inderdaad dat de verschillende federaties met verschillende actoren, waaronder ruiters en officials, rond de tafel gingen zitten om de bovengenoemde problemen aan te pakken: "We gaan niet ontkennen dat vorig jaar duidelijk werd dat de cyclus aan een grondige evaluatie toe was. Het voornaamste doel van de cyclus blijft het samenbrengen van jonge paarden om hen een optimaal leertraject aan te bieden. De sterke punten uit het verleden werden behouden maar enkele vernieuwingen drongen zich op. Net als vorig jaar zijn er geen basisinschrijvingen. We willen op die manier iedereen de mogelijkheid geven om aan de cyclus dee te nemen. Dit jaar zijn er 14 wedstrijden waarbij de negen beste resultaten tellen. Zo kan iedereen die dat wens een 'rustweekend' inlassen. Samen met de verschillende parcoursbouwers werden ook richtlijnen verder uitgediept om elke keer opnieuw eerlijke parcours te kunnen aanbieden. Bij de 4- en 5-jarigen blijft de regel dat men na een specifiek aantal foutloze omlopen automatisch geselecteerd is voor het BK maar een aantal van die foutloze omlopen moet in het tweede deel van de cyclus gereden worden. Er worden ook meer wildcards voor de verschillende provincies en Belgische stamboeken voorzien", klinkt het bij Paardensport Vlaanderen. 

Ook Caroline De Rooze, voormalig lid van de springcommissie, treedt dit bij: "De springcommissie zag het aantal inschrijvingen voor de cyclus de afgelopen jaren alsmaar stijgen. Daarom werd er overlegd met verschillende belanghebbenden. Ruiters die vaak aan het circuit deelnamen, zoals bijvoorbeeld Walter Lelie en Valentijn de Bock, werden naar hun mening gevraagd. De parcoursbouwers werden geraadpleegd om ervoor te zorgen dat de parcours eerlijk en haalbaar blijven voor de jonge paarden, ook als we dichter naar het BK toegaan. De eigenaars van verschillende jonge paarden werden bevraagd want niemand wil de paarden overbelasten. De federatie en de springcommissie zijn van mening dat jonge paarden zichzelf moeten kunnen ontwikkelen op een eerlijk en verantwoord tempo", vertelt ze. 

Is de Cyclus dan een slachtoffer van haar eigen succes? "Volgens mij niet", aldus Glenn Maes, voorzitter van Paardensport Vlaanderen. "We willen net vermijden dat de cyclus een slachtoffer van haar eigen succes wordt. De cyclus is bij uitstek een kwaliteitsmerk en we willen alles op alles zetten op dat te vrijwaren. In 2011 namen 962 verschillende paarden deel aan dit circuit voor jonge paarden. Na de eerste hervorming in 2014, steeg het aantal deelnames met 60% naar ongeveer 1300 en dat bleef ze de volgende jaren. In 2020, met de Cyclus 2.0, steeg dat exponentieel samen met de Coronacijfers, naar een recordaantal van 2070, een stijging van ongeveer 50%. Het is duidelijk dat meer mensen willen deelnemen aan de cyclus, ondermeer omwille van de aangeboden kwaliteit en verscheidenheid. Logisch dat het competitieformat mee is gegroeid en ook nu mee evolueert. Net daarom wordt er dit jaar wederom bijgesleuteld. De Cyclus staat al jaren garant voor kwaliteit en in 2021 willen we die kwaliteit voor iedereen!", besluit hij.