De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er veel wedstrijden zijn afgelast. Zijn jullie tijdens deze Coronacrisis blijven werken met de paarden of hebben ze rust gekregen?

De meeste paarden zijn blijven werken. Het hing een beetje van de ervaring van de paarden af. Sommige paarden kregen wel even rust en andere bleven in training maar wel op een lager pitje.

Merken jullie dat de paarden nu anders zijn dan voor de Coronacrisis?

We werken vooral met jonge paarden en die lijken toch deugd te hebben van een (wedstrijd)break. De ene heeft wat meer bijgeleerd op dresuurmatige basis, de andere heeft genoten van de dagen rust.

Hoe ziet een dagelijkse dag bij jullie op stal eruit?

De dag begint om 7 uur met het voederen van de paarden. Daarna komen de paarden bij ons zo veel mogelijk uit hun stal. Alle paarden gaan in de stapmolen, de wei, worden gelongeerd of worden gereden. We proberen de dagen voor de paarden heel gevarieerd te maken, om ze gelukkig te houden. De dag eindigt eigenlijk als alle paarden voldoende buiten geweest zijn, gevoederd zijn en alles proper is.

Jullie investeren veel in jonge talenten, hoe beslissen jullie of een paard 'goed genoeg' is?

Een goed paard is in onze ogen een paard dat iemand gelukkig maakt. Dat is niet per se een paard voor het hoogste niveau. Het gaat om het totaalpakket. Een mooi voorkomen, gemak bij het rijden en aangenaam zijn in de omgang zijn ook allemaal kwaliteiten waar wij rekening mee houden.

Jullie hebben ook een eigen fokkerij. Hebben jullie tips voor eigenaars die voor het eerst willen fokken?

Dat ze een paard, zowel merrie als hengst, kiezen waar ze een goed gevoel bij hebben en dat voor hen kwaliteiten heeft die zij graag zien in een paard. Dus als een hengst jong is of zich nog niet bewezen heeft maar je voelt je als fokker goed bij deze hengst dan zouden wij deze kiezen ipv een bewezen hengst waar je niet 100% achterstaat.

Hebben jullie nog specifieke doelen voor de rest van het seizoen of voor volgend jaar?

We hopen ons te kwalificeren voor de kampioenschappen voor jonge paarden dit jaar. Het wordt natuurlijk afwachten of deze nog zullen doorgaan. Maar we kijken er toch naar uit om onze fokproducten en dekhengsten te kunnen laten zien op deze tonelen.

Meer weten of Hilton Stables? Klik hier