Nu we 2022 ingaan zijn alle paarden weer een jaar ouder geworden en blikken we graag terug op de beste jonge paarden van 2021. 

De meest succesvolle vijf-jarige van 2021 is de BWP-merrie Camille vd Lentakker A&T Z. In het afgelopen jaar won de dochter van Comme il faut uit een moeder van Prince de Revel in totaal 14 5-jarige rubrieken onder het zadel van Tom Sneppe. Tevens deed deze combinatie mee aan het Wereld Kampioenschap voor vijf-jarige, waar ze de troost finale wonnen. Camille van de Lentakker A&T Z is gefokt en nog steeds in eigendom van Luc de Reviere, die het volgende zei over zijn veelbelovende merrie:

 Camille volg ik als fokker en eigenaar dagelijks van dichtbij op. Ik sta in voor haar dagelijkse verzorging. Ze is heel lief en super aanhankelijk. Ze komt zelf graag iets té dichtbij. Het is een trotse dominante merrie die je niet onopgemerkt kan voorbijlopen in haar stal. Ze zorgt steeds dat ze gezien wordt. Al sinds veulen reageert ze bliksemsnel op ieder detail in haar omgeving. Deze eigenschappen komen telkens tot uiting in de ring. Haar resultaten zijn een weerspiegeling van haar sterke wil en echte winnaarsmentaliteit. Ze gaat er telkens voor en we hebben dan ook hoge verwachtingen voor haar toekomst.

De OS-merrie Con Sugar-H Old eindigde als tweede in de vijf-jarige ranking van 2021. Con Sugar-H Old, een dochter van Solitaire uit een moeder van Check In, won 11 internationale rubrieken dit jaar en deed ook mee aan het Wereld Kampioenschap onder het zadel van de Duitse ruiter Tobias Meyer. Ze is in Duitsland gefokt door Franz-Rudolf Sanktjohanser. 

De top drie van meest succesvolle vijf-jarige springpaarden van 2021 wordt compleet gemaakt door de Zangersheide merrie Sensation White Z. Het fokproduct van Stal Heijligers is een dochter van Sir Obolensky Z uit een merrie van Elmshorn. Onder het zadel van de Britse amazone Chloe Aston schreef de merrie verschillende rubrieken op haar naam en plaatste zich regelmatig.

In de categorie zes-jarige paarden, is het ook een Comme il Faut-nakomeling die de leiding pakt. Celebrity-H, geboren als Celebrity from Second Life Z is een afstammeling van Comme Il Faut uit een merrie van VDL Groep No Limit. Onder het zadel van Tobias Meyer won Celebrity dit jaar 14 internationale jonge paarden rubrieken. Thierry Hendrikx van Second Life Stables fokte deze Zangerheide geregistreerde merrie, waarover hij het volgende zei: 

We verkochten Celebrity als veulen aan Johannes Heinrichs uit Duitsland. Ze leek als veulen reeds heel speciaal, maar dat wil natuurlijk niet alles zeggen. Ze had ook een zeer hoog bloedgehalte, wat van haar niet altijd het makkelijkste paard maakte. De eigenaar heeft haar toch alle kansen gegeven en bij verschillende ruiters gestald om de juiste combinatie te kunnen vinden. Mocht ze op een andere plaats terecht zijn gekomen, dan was ze misschien verloren gegaan voor de sport. Daarvoor zijn we hem uiteraard zeer dankbaar en we appreciëren het ook zeer erg dat hij ons nog veel betrekt bij haar dagelijkse leven en zo veel mogelijk van haar loopbaan met ons deelt, dat maakt ons als fokker heel gelukkig.

De AES geregistreerde merrie Castella di Luna was het een na succesvolste zes-jarige springpaard van 2021. Kelly Cornelis reed haar eigen fokproduct naar verschillende titels in Opglabbeek. Castella di Luna is een dochter van Canturano I uit een moeder van Larome. 

Bella E impossible BBA, ook uitgebracht door haar eigen fokker Bianca Babanitz, maakt het podium compleet. De Westfaalse merrie van Lavagon uit een moeder van Lando plaatste zich in maar liefst 75% van de internationale rubrieken waarin ze deelnam.

De meest succesvolle zevenjarige van het afgelopen jaar was de Iers gefokte Rockwell RC. De dochter van Kannan uit een merrie van Guidam had een zeer succesvol jaar onder het zadel van Kim Emmen en Darragh Kenny. Rockwell RC was gefokt in Ierland door Ronan Byrne:

Het is fantastisch voor alle mensen betrokken bij Rockwell RC, met name voor zijn eigenaar Sean Cubitt. Het is super om te zien hoe goed ze het doet. Ik heb altijd al gedacht dat dit een van de beste paarden was die ik heb gefokt. Ik verkocht haar als drie-jarige aan een vriend van mij, die haar op zijn beurt als vijf-jarige verkocht aan de huidige eigenaar. Ik ben benieuwd hoe ver ze kan komen in de sport. Ik weet dat Sean hoge verwachtingen van haar heeft, maar elke stap is een stap en je weet nooit wat er kan gebeuren. Het is in elk geval gaaf om te zien dat jou fokproduct zo goed presteert.

Ronny Maes’ fokproduct Bonfois van ‘t Hof van Eversen Z eindigde als tweede bij de zeven-jarigen. De zoon van Bisquet Balou vd Mispelaere uit een merrie van Nonstop plaatste zich in 78% van de internationale rubrieken waar hij uitkwam onder het zadel van Koen Vereecke.

Lady Angeles, nog een paard van Kim Emmen was in 2020 de leiding bij de 6-jarigen, maar moet nu genoegen nemen met de derde plaats bij de zevenjarigen. Bernard Herdes fokte de dochter van Los Angeles 28 uit een merrie van Lasino.

Bron: Hippomundo