Kan je wat meer over je paard vertellen?

Etoile is een zevenjarige dekhengst goedgekeurd voor Zangersheide. Zijn vader is Emerald van’t Ruytershof en zijn moeder is een Quannan R uit een Heureka de la loge merrie. Ik rijd de moeder ook. Zij heeft veel power, vermogen en lef met een ongelofelijk sterke achterhand. Dit is met Emerald een top combinatie. Etoile is zelf snel van de grond. Voor zijn vermogen zullen ze proeven moeten uitvinden. Maar het is vooral zijn instelling. Hij wilt nul springen. Hij staat altijd klaar voor de ruiter als het moet gebeuren. Er ligt veel druk op de dekhengsten. En hij bevestigt telkens opnieuw. Dit is een sterke kwaliteit als sportpaard, Grand Prix paard en als dekhengst. Ik rij hem sinds zijn vijf jaar. Ik ken hem al langer en op het zicht was het een paard dat ik graag op stal wilde hebben. Toen ik de vraag kreeg om hem te rijden bevestigde hij. Hij was zelfs nog beter dan ik dacht. We hebben de tijd genomen om elkaar te leren kennen.

Had je verwacht dat je zo een goed resultaat zou neerzetten? 

De kampioenschappen bij de jonge paarden staan hoog, technisch en zijn zwaar voor de paarden. Je hebt een goed paard nodig om finale te rijden. En een krak nodig voor podium. Ik kon er op voorhand enkel van dromen om op het podium te staan. Al wist ik wel dat Etoile een krak is (lacht).

Wat zijn nu de verdere plannen met je kampioen?

Etoile zal rustig opgebouwd worden naar het hoogste niveau. Het BK was het doel voor dit seizoen. En dit hebben we perfect afgewerkt. Etoile sluit zijn ‘jeugdjaren’ af als een echte kampioen. Een mooie afsluiter die hij echt verdiend heeft.


Foto: Houou Tomita