“Je gaat winnen,” antwoordde hij.

Ferder had gelijk, en Ballard behaalde zondagmiddag haar eerste vijfsterren Grand Prix-overwinning in haar carrière tijdens de Canadian Premier in Thunderbird Show Park. Ze versloeg zes andere combinaties in de jump-off met Nikka vd Bisschop (Emerald van't Ruytershof x Nabab de Reve) van de Rein Family LLC — een paard waarop ze nog geen twee maanden had gereden en waarmee ze nog nooit een jump-off had gesprongen — en klokte af op 41,59 seconden op het korte parcours van Gregory Bodo (FRA).

Het was passend voor een ruiter die bekend staat om haar catch-riding capaciteiten. “Op 1,60 m is het moeilijk om op elk paard snel te gaan, nauwkeurig te zijn, voorzichtig te zijn en je timing goed te hebben, maar om dat te doen op een paard dat je niet kent, is een ander niveau,” zei Ballard. “Maar ik denk dat zij het soort paard is dat precies met je meedoet.”

Op een dag waarop foutloze rondes schaars waren, was slechts één andere combinatie dubbel foutloos; Grant Seger en Frieda (Balou du Rouet x Canturo) eindigden als tweede (42,35 s). Nayel Nassar (EGY) en Igor van de Wittemoere (Cooper van de Heffinck x Orlando) hadden de winnende tijd maar eindigden uiteindelijk als derde met één balk (4/41,12). Igor werd eerder uitgebracht door Koen Vereecke en komt uit de fokkerij van Eric van Nieuwenhuyse!

“Ik denk dat ik vandaag het voordeel van de galopsprong had,” zei Ballard. “Ik voelde dat ik haar galopsprong helemaal naar [sprong] twee kon gebruiken. Ze is behoorlijk handig. Toen ik haar vroeg om terug te draaien naar de combinatie, was ze er precies bij.

“Ik heb vertrouwen in hoe ze combinaties springt. Ik kan haar uitdagen bij het inspringen en weten dat ze voldoende kracht heeft bij het uitspringen,” vervolgde ze. “En toen wenste het publiek [de balk] weer terug in de lepels voor mij [toen we de laatste verticale raakten].”

Meerdere doelstellingen werden zondag behaald voor Ballard, wiens hoofddoel was om een Competentiecertificaat te verdienen voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat vereist het behalen van een score van 8 strafpunten of minder in een aangewezen Olympisch kwalificatie-evenement op 1,60 m.

“Toen ik op weg was naar de laatste twee sprongen [in de eerste ronde], dacht ik: ‘Het goede nieuws is, zelfs als ik deze omgooi, krijg ik mijn certificaat nog steeds,'” deelde Ballard. “Misschien was dat de verkeerde gedachte om te hebben tijdens het galopperen naar de laatste sprong, maar het was ook een soort opluchting.

“Ze sprong zo makkelijk en reed zo goed, precies zoals ik het nodig had,” zei Ballard, “en de jump-off is gewoon de kers op de taart.”

Toch was Ballard hongerig naar de overwinning, vooral na een tweede plaats in de CSI5* MLSJ Grand Prix in Monterrey (MEX) in de herfst met een ander paard, Libido van’t Hofken. Na haar jump-off ronde moest Ballard het uiteindelijke resultaat afwachten van vier snelle ruiters — Johnny Pals (NED), David O’Brien (IRL), Nassar, en Skylar Wireman (USA).

“Ik stond in de hoek zodat ik de tv niet kon zien, en ik kon de ring niet zien,” onthulde Ballard.

Ballard hoopt deze zomer voor het eerst deel uit te maken van het Olympisch team, en ze is enthousiast over de kansen die de samenwerking met “Nikka” haar kan brengen. De merrie sprong eerder op de FEI Wereldkampioenschappen Springen 2022 (DEN) met Beth Underhill (CAN). Ballard maakte ook deel uit van dat team met haar oude paard, Gakhir.

“Ik heb niet genoeg goede dingen te zeggen over het paard en hoe magisch ze is en hoeveel ze dit wil, net zoals ik en haar eigenaren,” jubelde Ballard. “We zijn goed begonnen. Ze past bij mij, en ik heb veel vertrouwen wetende dat ze de klus al geklaard heeft. Ze is naar een kampioenschap geweest, dus ze kent de routine. Ze weet waarvoor ze hier is.”

Voor slechts een paar extra momenten zondagavond was ze daar om te vieren.

“Het is mijn eerste vijfsterren [Grand Prix] overwinning in mijn carrière. Er zijn zoveel dingen die ik hiervan ga meenemen,” reflecteerde Ballard. “Ik ga deze dag nooit vergeten.”