Voor degenen die niet bekend zijn met deze stoeterij uit het Veluwse Nunspeet vertelt Ivo: “Stoeterij Sterrehof is een niet al te grote mooie locatie waar de hippische sport op een paar pijlers drijft. Ten eerste hebben we een gedeelte fokkerij. Die zijn we sinds twee jaar aan het terugschroeven zijn.omdat we hier te laat mee zijn begonnen en tijd tekort hebben om een echt mooie stam op te zetten. Overigens zijn hier wel een aantal fijne paarden uit voortgekomen. Ten tweede hebben we een deel africhting van jonge paarden. Wat goed is uit de fokkerij houden we en de rest verkopen we voor de breedtesport. Tenslotte hebben we op ons bedrijf een deel handel. Over mezelf, na de HBS ben ik de beroepsopleiding in Deurne gaan volgen. Dat vonden mijn ouders een minder goed idee, maar ik ging ervoor. En het lukte! Ik ben een aantal jaren de jongste instructeur van Nederland geweest. Na mijn opleiding ging ik werken in de manegewereld en werd ik bedrijfsleider op een manege in Noord Holland.”

In 1973 eigen bedrijf begonnen

“In 1973 ben ik in Bilthoven mijn eigen manege begonnen. Daar heb ik ook mijn vrouw Ellen ontmoet. Ze was verpleegkundige en ging ook de administratie voor de manege doen. Ik ga voor kwaliteit en zo ook met dit bedrijf. Kleine lessen en goede paarden was bij ons de norm. Na een goede 20 jaar hebben we de manege verkocht en zijn we naar de Veluwe verhuisd. Ik wilde niets meer met paarden, maar dat is niet gelukt. Mijn vrouw bleef wel rijden en langzaam maar zeker zochten we weer een ander huis. Ik wilde wat gaan fokken, dat leek me mooi. Na een paar jaar konden we grond kopen en besloten er nog één keer voor te gaan. Met dit project is alles begonnen, het werd het begin van iets heel moois. Opium was de volgende stap. We werden eerst voor de helft eigenaar en later kochten we hem helemaal. Door hem ontstond het contact met Marc Houtzager en weer hierdoor hebben we concoursen en kampioenschappen over de hele wereld beleefd. Stoeterij Sterrehof bestaat inmiddels zeventien jaar. Overigens komt is ons bedrijf vernoemd naar ons huis in Elspeet, de vorige eigenaren hadden het de naam Sterrehoveke gegeven. Dit werd Sterrehof en gezien onze werkzaamheden kwam daar Stoeterij voor. Zoals velen waarschijnlijk al weten, wordt ons bedrijf verkocht, we gaan een andere fase van ons leven in. Mijn vrouw en ik willen meer samen zijn en wat meer van de wereld zien. Overigens hopen wij Marc en zijn vrouw Julia wel van goede paarden te kunnen blijven voorzien.”

Sinds dertiende op CHIO

“Toen ik 13 was, inmiddels ben ik 74, kwam ik samen met mijn vader al op het CHIO Rotterdam. Jarenlang kwam ik er, alleen toen ik de manege in Bilthoven begon, had ik niet altijd tijd om te komen. Toen Marc onze paarden ging rijden veranderde dat weer en ik heb dan ook hele goede herinneringen aan jullie concours. Vooral vroeger, toen er nog niet zoveel hele grote concoursen waren, waren jullie echt speciaal.

Nu nog steeds hoor. Rotterdam staat voor mij voor nostalgie en een geweldige locatie. Ook vind ik jullie piste heel mooi en is alles altijd goed geregeld. Het zal niet nieuw zijn, maar de bereikbaarheid vond en vind ik een crime. Ik kan niet even een paard van ons gaan kijken, door het parkeren ben je bijna een hele dag kwijt. Ook de horeca is een poosje minder geweest, maar ik begrijp dat daar aan gewerkt wordt.”

Sterrehof paarden in het Kralingse Bos

We vragen Ivo welke Sterrehof paarden in het Kralingse Bos hebben gelopen. Hij is bescheiden, maar de trots klinkt duidelijk door in zijn stem als hij antwoordt. Ivo: “Opium natuurlijk, Calimero, Dante, Uppity, Tamino en de nodige jongere paarden. Als ruiter en paarden gezond blijven, zal Marc dit jaar ook ongetwijfeld weer van de partij willen zijn. Ook Julia heeft een aantal Sterrehofpaarden in Rotterdam gestart, waaronder Pherna, Ushi, Valdato en Carytano.”

Marc en Tamino wonnen Grote Prijs

We zeiden het al, door hun paarden hebben Ivo en Ellen veel meegemaakt. We vragen naar de mooiste herinneringen. Ivo: “De Olympische Spelen blijven het speciaalst. De eerste waren Hong Kong met Opium en deze waren heel bijzonder. Maar Londen was nog mooier. De sfeer was onvoorstelbaar goed met een geweldige oranje kroeg. Wat ook super was, was dat alles beloopbaar was. De Spelen in Rio waren ook mooi, maar ik hou gewoon niet van dat land. Overigens hebben we ook hele mooie herinneringen aan Rotterdam. Het hoogtepunt was natuurlijk toen Marc en Tamino in 2012 de Grote Prijs wonnen, maar ook de overwinningen met het team waren heel mooi.”

Met Opium is het begonnen

“Ja, we hebben veel moois beleefd met veel geweldige paarden, maar Opium blijft toch wel favoriet. Hij heeft zoveel voor ons gedaan en betekend en is zo uit het niets omhoog geschoten, geweldig. Wij dekten altijd bij Stoeterij Vosbergen in Heerde en de jongens Jonkers daar hadden Opium als jong paard gekocht bij Ulrich Kirchoff. Toen hij ca. zes jaar was, zat ik bij Vosbergen aan de koffie en zei ik dat ik wel eens mee wilde doen met zo’n paard. Een jaar later deed die mogelijkheid zich voor. Bij Opium. Wel onder voorwaarde dat hij naar Nederland zou komen. Dat kon en zodoende moest er een ruiter voor hem worden gezocht. Ik was altijd al gecharmeerd van de rijstijl van Marc, ik zag hem vaak in Ermelo jonge paarden rijden. Ik heb hem gebeld en binnen een half uur waren we eruit. Later hebben we ook de andere helft van Opium gekocht. Na tien jaar geweldige sport en net zolang een fijn pensioen bij ons op de stoeterij is hij onlangs helaas plotseling overleden."

Mooiste herinneringen, favoriete paard, we zijn ook benieuwd of Ivo een favoriet concours heeft. Dat heeft hij niet. Ivo: “Overal is het wel wat al zijn er diverse concoursen die goed lopen en ik leuk vind. Den Bosch is gewoon heel mooi. Amsterdam is heel gezellig en in Rotterdam hou ik van de nostalgie die jullie kenmerkt en ook de locatie vind ik geweldig. Overigens zijn er in Duitsland ook hele mooie concoursen.”


bron: CHIO.nl