Na een goede start in de Technische Proef zette het trio Manon Moutinho (FRA), Corrine Bosshard en Saitiri een fantastische Vrije Proef neer met een perfecte artistieke score om de finale te winnen met 8.431.  "Ik ben echt blij, ik had niet meer kunnen verwachten van mij, mijn paard of mijn longeerder. Het was een hele goede ervaring om dit nieuwe seizoen 2022 te beginnen. Er is nog wat werk te doen, maar we zijn pas in april en ik ben erg tevreden."  Het terugbrengen van haar 2019 winnende kür thema was niet genoeg voor de Duitse titelverdedigster Janika Derks.  Ze moest genoegen nemen met de tweede plaats, 8.257.  Kimberly Palmer (VS), die haar stempel drukte in haar eerste individuele wereldbekerfinale, was een van de slechts drie vrouwelijke individuen die meer dan 8 punten scoorde en eindigde op de derde plaats (8.009).

De wedstrijd bij de mannen kende een spannend slot. Nadat Lambert Leclezio (FRA) (8,628) in een van zijn risico-oefeningen van het paard was gegleden, moest hij toezien hoe de titel ging naar Lorenzo Lupacchini (8,795). De Italiaan verloor nauwelijks een punt toen hij bovenop Rosenstolz sierlijk presteerde. "Ik ben echt heel blij, want ik had dit resultaat niet verwacht. Ik heb gewoon meegedaan om te genieten. Ik stond tot nu toe op de derde plaats, dus ik had niets te verliezen en niets te winnen. Dus ik probeerde emoties te geven en niet alleen te trainen."  Hij wordt een van de slechts twee atleten die de FEI World Cup™-finale in de klasse Individual en Pas de Deux hebben gewonnen. Jannik Heiland maakte het podium compleet voor Duitsland (8.019).

Het Duitse duo Janika Derks en Johannes Kay sloot met een voortreffelijke finale de FEI Wereldbekerfinale af, evenals hun carrière in het polsstokhoogspringen. Samen met Nina Vorberg en Humphrey Bogart OLD lieten ze het publiek met kippenvel achter toen ze wereldbekerwinnaars werden (8,754). Schreeuwend van verrukking toen hij zijn laatste demarrage landde, vatte Johannes later zijn ervaring samen: "Ja, één keer in mijn leven heb ik aan de wereldbeker meegedaan, dat was hier en vandaag en dat was de laatste keer - en we hebben gewonnen. Maar winnen was voor mij niet belangrijk. We hebben er van gemaakt, wat we er van wilden maken. Dat is gelukt, we zijn tevreden... Om zo'n mooie afsluiting te hebben gevonden, in zo'n mooie sfeer - het wordt niet beter dan dat."  Romana Hintner en Eva Nagiller wisten hun prestatie van de eerste ronde te verbeteren en schoven op naar de tweede plaats (8.016), waarmee ze Chiara Congia en Justin van Gerven achter zich lieten op de derde plaats (7.960).

Het was een historische finale in Leipzig. Frankrijk en Italië pakten elk voor het eerst de titel in hun respectieve klasse. Janika Derks sluit de ervaring af en zet een punt achter haar carrière: "Ik denk dat we hier weer precies hebben bereikt wat we wilden bereiken: Plezier hebben met de sport, er gewoon van genieten - dit was gewoon de perfecte show voor ons beiden om een afsluiting voor ons te vinden". 


Bron: persbericht FEI