Tinka's Serenade is een van de weinige merries waarvan we kunnen zeggen dat ze nog steeds op het hoogste niveau presteert ondanks haar leeftijd (18 jaar). Met Billy Twomey liep de dochter van Tinka's Boy Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen, de Olypmische Spelen, de finale van de World Cup en de finale van de Nations Cup. Deze combinatie geeft ons de indruk dat we hen nog niet zo heel lang kennen en dus nog niet 10 jaar meedraaien op het hoogste niveau.

"We hebben haar gekocht toen ze negen was. Ze kwam uit Engeland en sprong 1.30 m met haar ruiter," legt Billy ons uit. De vosse had toen nog weinig ervaring en op dat moment is ze dus lid geworden van het Ierse team. Billy was van één ding wel zeker: dat de merrie hem grote overwinningen zou opleveren. "Ik voelde dat ze enorm veel vermogen had en verschillende andere capaciteiten, ze had een unieke stijl, maar ik voelde onmiddellijk dat ze het in zich had om de grote proeven te springen".

De ruiter die samen met Sue David tevens ook mede-eigenaar van Tinka is, heeft eerst zijn tijd genomen om het paard op niveau te brengen, en verscheen voor de eerste keer in de ring in Chantilly in 2009. Tijdens hun tweede wedstrijd kenden de twee al onmiddellijk een enorm succes : ze werden tweede in de Grote Prijs van Barcelona.

De merrie heeft daarna nog vele grote successen gekend. Ze behaalde verschillende overwinningen, onder andere in Zürich, Basel, Birmingham, Dublin (voor het Ierse publiek), maar vooral in Parijs. "Mijn mooiste herinnering is zonder twijfel onze overwinning van de Top Ten finale in Parijs, het is een droom voor elke ruiter om deze proef te winnen". Die avond staat inderdaad geregistreerd als het hoogtepunt van de carrière van de merrie. Ze was één van de twee enige paarden die erin slaagde om een dubbele nulronde te rijden in deze proef en ze was 18 honderdsten van een seconde sneller dan Coriana van Klapscheut en Eric Lamaze. "Ze is een echte vechter; ze wil het beste van zichzelf geven en het is echt een paard van topkwaliteit," bevestigt Billy. Het is waar dat zijn merrie een ietwat aparte techniek heeft die vooral boven de oxers duidelijk wordt, maar ze maakt vooral indruk door haar enorme vechtlust.

Een enorme investering dus aangezien de dochter van Serenade nog niet aan haar pensioen lijkt te denken. "Op dit moment komt ze terug uit een kleine blessure, we zullen zien of we haar terug naar het hoogste niveau kunnen brengen. Als ik de indruk heb dat ze in goede conditie en gezond is, dan zal ik haar nog steeds uitbrengen op wedstrijd. Anders mag ze op welverdiend pensioen," vertelt Billy ons. Reeds op het concours van Götenborg wist de merrie zich in twee grote proeven te plaatsen, alsof ze aan haar ruiter wilde tonen dat haar tijd om op pensioen te gaan nog niet gekomen was.

Onder het zadel van Billy Twomey hebben verschillende paarden hun talent kunnen tonen, maar Tinka is het paard dat er echt uitspringt. "Ze is zonder twijfel het beste paard dat ik ooit gehad heb, opnieuw een paard vinden dat aan haar kan tippen zal niet makkelijk zijn". Maar op dit moment zal de merrie haar carrière blijven verder zetten in te ring en zal ze ons haar enorme talent en haar grote hart blijven tonen.