Het laatste jaar heeft de spring carrière van Olivier Seynhaeve nogal wat sprongen genomen. Tijdens de jaarwissel won hij maar liefst 4 Grote Prijzen op één maand tijd! Daarnaast is hij steeds vooraan terug te vinden, of het nu op een regionale, nationale of internationale wedstrijd is. Equnews had een gesprek met deze 25-jarige West-Vlaming.

Hoe ben je in de paardensport terecht gekomen?
Ik heb altijd les gevolgd bij Bart Vandecasteele (mijn halfbroer) die Euro-Equitation Stables runt. Ik heb hier tot mijn junior carrière gereden. Na mijn 18e verjaardag heb ik eigenlijk een beetje de wereld verkent. Vooral omdat ik zelf nog niet goed wist wat de toekomst zou brengen en wat ik zelf wilde doen. Ik ben een kleine 2 jaar geleden terug beginnen rijden, dat was rond mijn 23ste verjaardag, onder impuls van mijn vriendin. Sinds een jaar ben ik dan teruggekeerd naar mijn roots. Stelselmatig heb ik enkele toffe paarden en youngsters ter beschikking gekregen om  mijn carrière een boost te geven.

Bart is nog steeds jouw trainer nu? Ja, samen met Bart train ik dagelijks enkele paarden, zowel de sportpaarden als de handelspaarden van Euro-Equitation en enkele eigenaars paarden. Hier komen ook andere jeugdruiters op training en stage vanuit het binnen- en buitenland.

Momenteel is dit een fulltime job voor jou? Voorlopig probeer ik deeltijds de paarden te doen. We zien wel wat de toekomst brengt.

Welke zijn jouw voornaamste paarden die in de grotere proeven worden gereden? Euro-Equitation Espoir is een 10 jarige ruin uit Surcouf de Revel x Laudanumxx die gefokt werd bij Johan Lannoo uit Pittem. Bart kocht hem als 4-jarig paard. Hij werd naar een handelspartner in Mexico gestuurd en werd daar Nationaal kampioen bij de 7-jarigen. Daar werd hij ziek en zo kwam het paard terug naar België. Hier werd er geconstateerd dat hij de ziekte van Lyme had opgelopen door een tekenbeet. Zo kreeg ik hem vorig jaar bij mijn terugkomst op stal onder het zadel en kon ik hem beginnen rijden in de 1 ster wedstrijden. Na zijn 2e wedstrijd won hij al de Grote Prijs van de 1 ster wedstrijd in Jardy. Ondertussen is het tussen hem en mij beginnen klikken en liep hij na het winterseizoen wat 1m40 en 1m45 proeven die we wisten te winnen. We sprongen ook al enkele 1m50 proeven foutloos. Het is nu de bedoeling om samen door te groeien naar een hoger niveau. Het is een paard met alle vermogen en een speciaal temperament, maar hij wilt elke proef foutloos springen.

Mijn ander paard is Fancy-Face, deze is een 9-jarige Winningmood x Lucky One merrie die werd gereden door een young rider en Gouden Laars proeven liep. Met deze merrie klikte het snel. Ze liep reeds enkele 2 ster Grote Prijzen foutloos. Ze staat haar mannetje als een speedpaard in de 1m40-1m45 proeven. Zo hebben we al veel podiumplaatsen behaald met recent nog op de 3 ster concours van Maubeuge. Daar werd ze twee keer tweede in de 1m40 proeven.

Welke doelen heb je dit seizoen nog? Mijn doel voor dit jaar is om enkele 3 ster en 4 ster Grote Prijzen te kunnen rijden en ervaring op te doen om dan hopelijk het Belgisch Kampioenschap seniors alsook te mogen rijden.

Goede resultaten brengen ook nieuwe contacten met zich mee? Door mijn resultaten van de laatste maanden kreeg ik reeds enkele nieuwe paarden ter beschikking. Zo heb ik de 8-jarige hengst JPB Digisport Cavalier (Conair x Cavalier) onder het zadel gekregen. Hiermee won ik afgelopen weekend nog op de Gold League in Ghlin de 1m30 proef en werd ik 2e in de 1m40 reeks. Ik zou mijn eigenaars en Euro-Equitation willen bedanken voor het vertrouwen dat in mij werd gesteld.

 Lees ook: Olivier Seynhaeve wint 4 Grote Prijzen op een maand tijd