Vorige week waren Dominique Joassin en zijn partner Marie Foulon aan het werk op een 1 ster concours in Congo. Zij kregen daar het gezelschap van Philippe Le Jeune Jr, die er aan het werk was als speaker. Deze laatste heeft voor onze website een BLOG geschreven.
Maandag vertrokken we in Zaventem om 8 uur na een beetje hinder van de files op de ring. We zijn wat moe, Marie en Dominique komen terug van Rosieres au Salines, ik kom terug van het Zwitserse Chevenez.
Na wat taxfree shopping vliegen we richting Kinshasa, een vlucht van ongeveer 8 uur en half. Na een aangename vlucht komen we aan in Kinshasa, het is er gelukkig niet te warm.
We wachten 2 uur op onze tweede vlucht naar Lubumbashi. Alles verloopt vlotjes (het kon erger zijn). We vliegen 4 uur en 20 minuten en komen aan in Lubumbashi, het is omstreeks middernacht, met warm weer.
We komen aan in ons hotel Planet Hollybum tegen 1u30. We zijn heel moe, het was een lange dag ...
Philippe Le Jeune Jr.Op dinsdag zijn we allemaal mooi uitgeslapen, het is al 34 graad tegen 10 uur. We profiteren van het zwembad, zonnen wat en eten pizza als lunch met onze eerste apero gevolgd door een siesta. In de late namiddag gaan we naar de Cercle Hippique van Lubum. We groeten al onze vrienden die we hier kennen (van de vorige jaren), de sfeer is fantastisch. Dominique en Marie proberen hun paarden al eens uit. De rivier is problematisch voor het paard van Marie maar na een paar sprongen verloopt alles goed. Als afsluiter gaan we met Patrick Musette eten, onze gastheer.
Woensdag ontbijt voor mij,terwijl  Marie en Dominique hun paarden vroeg gaan uitrijden.
We profiteren van ons hotel verblijf. Als het 10 uur is geeft de thermometer al 34°C aan. In de namiddag is het vetcheck voor Marie en Dominique. Ik controleer nogmaals het geluid, en vooral de volkslieden van onze Afrikaanse deelnemers, want deze zijn niet zo eenvoudig.
Om 19u30 is het openings cocktail met veel gasten, sponsors, provincieraad, ministers en natuurlijk met de ruiters. We zijn hier met zo'n 600 gasten.
Ik hou de openings speech, presentatie van de buitenlandse ruiters en veel meer. Het eten is lekker, de muziek zit goed,... Het feestje loopt tot 2u30, de sfeer was opperbest.
Marie FoulonDonderdag dezelfde ochtend... Ontbijt, zwembad en zonnen. En we zijn toch fris genoeg na gisteren. De eerste proef gaat van start om 16 uur. Het is hier zo'n 38-39°C ...  Het begint wat later, aangezien de chrono niet perfect werkt. Dit komt uiteindelijk  na 45 minuten in orde. Goed nieuws bij de 4de proef want Dominique wint. Marie krijgt helaas 1 pechfout. Bij de open proef is Dominique 2de, Marie krijgt weer 1 fout. Malta David Forrest uit Congo behaald de overwinning.
De prijsuitreiking is heel goed verzorgd, muziek en podium erbij. Malta nodigt ons uit voor een laatste drankje, fijne avond met mooie verhalen...
Vrijdag staat de grote prijs op het programma. Voor de GP was er presentatie te paard van de deelnemende landen, er waren zo'n 90 paarden in de arena. Alles verliep vlotjes en onze speaker van dienst was geweldig. Hij kon de sfeer mooi opbouwen en ook alle reglementen duidelijk en eenvoudig uitleggen voor het publiek. In de medium proef werd Dominque knap 3de en in de Gp 4de, Marie werd 5de. De overwinning ging opnieuw naar Malta David Forrest.
Reactie van Marie en Dominique: het was een moeilijk parcours op een hoogte van 1m30-35, Malta had gisteren al gewonnen en is in topvorm. Onze paarden hadden al sinds 2 maanden niet meer gesprongen. Conditie was daardoor iets minder en Dominique kreeg  een fout op de laatste hindernis in de 2de ronde. Marie had een fout op de oxer met waterbak  in de 2de ronde.
Marie mikt vooral op de derby, de GP heeft ze in 2011 gewonnen.
Zaterdag was het wat rustiger, de eerste proef begint om 15 u30, we gaan bij vrienden op het middaguur eten van Dominique en Marie. Zij produceren rundvlees met een heel grote fokkerij in Katanga met maar liefst 35.000 runderen over 380 000 hectaren. Het werd weer een aangenaam moment met lekker vlees! Wat later ging Dominique aan de overwinning en kreeg hij een 2de plaats in de joker proef, hij was de enige die 65 punten kreeg, Marie werd 3de met 61 punten.