De nieuwe initiatieven volgen op de tragische dood van Chromatic BF op 18 april 2024 tijdens de Wereldbekerfinale Springen 2024 in Riyadh, Saoedi-Arabië, na een spectaculaire ronde die hem een podiumplaats opleverde. Sindsdien heeft USEF zoveel mogelijk informatie gezocht rondom de omstandigheden die tot de dood van Chromatic BF hebben geleid. Het tijdstip van de dood van Chromatic BF roept vragen op over de vraag of de toegediende medicijnen hebben bijgedragen aan de dood.

Hoewel het post-mortem rapport niet doorslaggevend was, gelooft USEF na raadpleging van experts om de bevindingen te bestuderen dat de meest waarschijnlijke oorzaak verband houdt met medicijnen die kort voor het instorten van het paard door een door USEF aangestelde dierenarts aan het paard zijn toegediend. De door USEF aangestelde dierenarts nam het besluit om door de FEI toegestane medicijnen toe te dienen waarvan hij dacht dat ze het paard zouden helpen om de daaropvolgende dagen zijn prestaties vol te houden.

"Ik erken dat de tragische dood van Chromatic een onbedoeld gevolg was van een enkele dierenarts die alleen handelde zonder voorafgaand overleg met iemand van het eigen team van Chromatic BF, uit een welbedoelde maar foutieve poging om het paard voor te bereiden op de twee dagen later te houdende sprongfinale", aldus Katharine C (Kc) Branscomb, de fokker en levenslange eigenaar van Chromatic BF. "Ik waardeer het enorm dat de USEF nu substantiële stappen zet om het welzijn van sportpaarden te verbeteren en al onze wedstrijdpaarden beter te beschermen."

USEF en Branscomb hebben samen gewerkt aan een reeks initiatieven om van deze tragedie te leren en het risico op herhaling te verminderen. Deze omvatten:

  1. Wijzigingen in de Horse Participation Consent Agreement: Wijzigingen in de Horse Participation Consent Agreement van de eigenaar, waarin wordt bepaald dat, behalve in geval van nood, geen medicijnen aan paarden mogen worden toegediend door teamveterinairs op internationale wedstrijden zonder voorafgaande toestemming van de atleet, die volgens de FEI-reglementen verantwoordelijk is voor stoffen die aanwezig zijn in een paard.
  2. Onderwijsinitiatieven: USEF zal in samenwerking met dierenartsen van de American Association of Equine Practitioners (AAEP) een nascholingsprogramma ontwikkelen voor USEF-teamveterinairs om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van prestatiegeneeskunde en paardenwelzijn, zoals nieuwe therapieën, paardenfysiologie en farmacologie.
  3. Oprichting van een onderwijs- en onderzoeksprogramma in de naam van Chromatic BF: Om een beter begrip te krijgen van het welzijn van sportpaarden en wetenschappelijk onderzoek naar een beter leven en welzijn van onze hoogpresterende paardensporters aan te moedigen, heeft USEF toegezegd een financiële bijdrage te leveren aan de oprichting van een filantropisch fonds in de naam van Chromatic BF, dat zal worden gebruikt om onderzoek te ondersteunen naar de zorg voor sportpaarden.

"Kc's besluit om samen te werken met USEF en om vooruit te gaan toont haar passie en toewijding aan het verbeteren van het leven van prestatiepaarden", aldus Sonja Keating, Chief Operating Officer & General Counsel van USEF. "We zijn haar daar dankbaar voor en kijken ernaar uit om deze nieuwe initiatieven uit te voeren. Als hoeder van de sport staan paardengezondheid en -welzijn hoog op de agenda van USEF, en deze nieuwe initiatieven sluiten aan bij onze missie als federatie."

"Namens het personeel en het leiderschap van de USEF willen we de eigenaar bedanken voor de samenwerking met USEF om het verlies van Chromatic BF om te zetten in een positief pad vooruit om de toekomst van sportpaarden in de VS en daarbuiten te verbeteren", aldus Bill Moroney, Chief Executive Officer van USEF.