Naast het fysieke aspect van de sport benadrukt Budd het belang van mentale rust. “Ik werk met een mentale coach om gefocust te blijven tijdens grote wedstrijden, zoals het Belgisch Kampioenschap,” zegt hij. “Het helpt me om de druk van me af te zetten en gestructureerd te werk te gaan. Vroeger had ik de neiging om tijdens het parcours mijn aanpak te veranderen, maar nu blijf ik trouw aan het plan. Ik heb het geluk om een heel goed team om me heen te hebben, dat de druk van mijn schouders wegneemt.”

Voor Budd is mentale coaching iets dat hij vijf jaar geleden al omarmde, toen hij nog met Cashpaid J&F reed. “Ik had het gevoel dat als ik goed presteerde, het paard verkocht zou worden, maar als ik slecht presteerde, zouden ze hem van mij afpakken. Dat gaf veel druk en ik verloor wat motivatie. Dankzij coaching leerde ik om een plan te maken en dat te volgen.”

“Er blijft natuurlijk altijd een bepaalde druk op je liggen. Soms ben ik wat traag in het parcours en probeer ik tijd te winnen op de verkeerde momenten. Neem nu bijvoorbeeld dit weekend. De lijn van 1 naar 2 was een korte acht galopsprongen, daarom dacht ik eraan om er misschien zeven te doen. Maar dat idee verdween al snel uit mijn hoofd, want ik realiseerde me dat ik hem kwijt zou raken als ik hem daar te snel zou rijden. Dat is wat ik heb geleerd: goed nadenken en gestructureerd te werk gaan. Je hebt een goed plan nodig, maar je moet je er ook aan kunnen houden.”

Een droom die uitkomt, maar vooral het resultaat van hard werk

Dit was Budd’s derde deelname aan het Belgisch Kampioenschap. Vier jaar geleden debuteerde hij met Cashpaid en eindigde hij op de zesde plaats. Vorig jaar stond hij met Touardo aan de start, maar hun gebrek aan ervaring verhinderde hen toen van een finaleplek. Dit jaar was alles anders. “Het verschil is enorm,” zegt Budd. “Ik ken Touardo nu veel beter, en hij heeft ook meer wedstrijdervaring. Dit jaar voelde alles gewoon goed. Mijn doel was een podiumplaats, en ik wist dat als ik in de finale dubbel foutloos zou blijven, de kans groot was dat het zou lukken.”

 

Lees meer in de Paarden Gazet deze maand! Pagina's vol leuke insiders en dieptegang over de paardensport ...