Onze Young Riders zijn weer goed uit de startblokken geschoten. Ze wonnen de eerste landenwedstrijd van het jaar, die traditioneel in eigen land wordt gesprongen. T1 talent Leon Brutsaert (21) was de enige Belg die de twee manches foutloos aflegde. ‘Corleone sprong goed’, is de eerste reactie van Leon Brutsaert. Het zegt iets over de plaats van zijn paard. Wie ook altijd aan zijn zijde staat, is Lieven Devos. Hij is zijn compagnon de route, leermeester en vooral vriend. ‘Als Leon wint, voelt het alsof ik win. Ik had nooit gedacht dat ik daar zo veel geluk en voldoening van zou krijgen’, bekent Lieven. Waarom hij een goede coach is? ‘We gaan in dialoog en overleggen. Het is geen eenrichtingsverkeer. Mijn mening doet er toe’, vertelt Leon Brutsaert.

Het eerste wat jij zag toen je uit de kraamkliniek kwam, was een paard?

Leon: mijn ouders zeggen altijd dat ‘paard’ mijn eerst woord was dat ik sprak, na mama en papa natuurlijk. Elke woensdagmiddag ging we eten bij mijn grootouders en ik moest en zou naar de paarden gaan. Mijn vader nam mij op zijn arm want ik wilde die paarden aanraken. En natuurlijk kreeg ik een Shetlander van mijn opa en later een pony, Jommeke. Mijn eerste paard was ééntje die mijn grootvader fokte, de moeder van H&M Miro van Olivier Philippaerts. Met haar heb ik mijn eerste proeven gesprongen bij de scholieren.

Is het moeilijk om je ambitie uit te spreken?

Leon: Ja, omdat je afhangt van een belangrijke onbekende factor en dat is je paard. Hoe is zijn fitheid en gezondheid op het moment van de waarheid? Dat geldt in de aanloop van het EK als tijdens het EK.

Lieven: enerzijds is er nooit een reden om te zweven. Anderzijds moeten we ook durven toegeven dat Leon niet kansloos is voor een EK selectie. Hij is goed begonnen in de Belgische landenprijs en behoudens pech en tegenslag komt hij zeker in aanmerking voor het EK. We mogen dat durven benoemen.

Waarom is Lieven Devos een goede coach voor u?

Leon: je kan er mee praten. Waarmee ik bedoel dat zijn coaching geen eenrichtingsverkeer is. We gaan in dialoog en overleggen. Mijn mening doet er toe. En hij blijft altijd rustig.

Lieven: ik heb het altijd belangrijk gevonden om naar zijn mening en idee te luisteren. Ik ben geen Amerikaanse trainer die zijn leerlingen van de eerste tot de laatste hindernis programmeert en stipuleert waar ze hoeveel galoppassen moeten maken. Een ruiter is geen robot, ruiters moeten leren nadenken in een parcours. Anders kunnen ze niet anticiperen. Ik luister naar wat Leon denkt en zegt, daar leg ik mijn mening naast en dan volgt een kort overleg. Zijn mening doet er effectief toe.

Leon: voor het basiswerk doe ik nog steeds beroep op Philippe Vandelanoitte. Lieven coacht mij voor en tijdens de wedstrijden.

Lieven: onze samenwerking is uniek omdat we elkaar al heel lang kennen. En dat geldt ook voor zijn paarden. Met Corleone werkt hij al 7 jaar. Ik ken paard en ruiter door en door, ik zit in hun hoofd. Als aan de piste de bel rinkelt, hebben we met ons drieën een plan uitgewerkt waarvan we overtuigd zijn dat het werkt.

Waarom is Leon een talent/goede ruiter?

Lieven: ik kan Leon in drie woorden omschrijven: hij is een gedisciplineerde harde werker. En ik kan het weten, want ik heb in mijn leven al aan veel ruiters lesgegeven. Ik ken niemand die er zo veel voor doet als Leon. En dat combineert hij met onberispelijke discipline. Leon is nog nooit een halve minuut te laat geweest. Niks is hem te veel. Sterker nog, ik moet hem er soms op wijzen dat hij ook een mens is. Hij moet nog leren loslaten. De boog kan nooit altijd gespannen staan.

Lieven, wat betekent Leon voor u?

Lieven: Ik ben nu mijn laatste paarden aan het rijden en vind het nog steeds leuk. Ik ben blij met het alternatief. Ruiters zoals Leon zijn dankbare leerlingen. Als hij wint, voelt het alsof ik win. Ik had nooit gedacht dat ik daar zo veel geluk en voldoening van zou krijgen. In die zin versterken we elkaar.

lees meer: klik hier