Conny is bijna 65 jaar, woont in Albergen en is geboren in Enschede. Ze heeft een zoon van 33 jaar (Dex) die in Amerika woont en een dochter van 31 jaar (Joy). Joy is een echt paardenmeisje en gaat vaak mee op concours, maar zelf rijden doet zij alleen om na een dag werken haar hoofd leeg te maken. Conny heeft een sportstal met 30 paarden en fokt daarnaast op bescheiden schaal. Vanaf haar vijfde jaar is ze besmet met het paardenvirus en door lessen op de manege kreeg ze op haar zevende haar eerste paard. Thuis hadden haar ouders paarden; aan pony’s werd niet gedaan. Van jongs af aan was ze gek op crossen door het bos en daar ontstond de liefde voor de samengestelde sport. Ze heeft zelf de military in Boekelo gereden. Conny: “Nog steeds ligt daar eigenlijk mijn hart, maar Nederland is voor deze discipline niet echt het land.” Conny volgde de instructeursopleiding in Deurne. Haar kinderen zaten eerder op een paard dan dat ze konden lopen. Conny: “Voor op het paard was leuker dan met de kinderwagen wandelen.” Dertig paarden thuis op stal, drie van Eric Berkhof en de rest van haar zelf. Vorig jaar heeft ze zes veulens gefokt. Dit jaar één en werden er een paar bij gekocht. Volgend jaar worden vijf veulens verwacht. Paarden zijn alles voor onze Twentse gesprekspartner. Conny: “Ik ben liever thuis op stal aan het knoeien dan dat ik ga winkelen.” Sinds vorig jaar is ze Eventing host in Boekelo, wat inhoudt dat ze tussenpersoon is tussen ruiters en bestuur om te kijken wat anders kan of moet.

Vroedvrouw van Imagine

Conny: “Ik kreeg van de mensen bij ons op stal een jas met de tekst “Who is the fokker, I am the fokker”. Ja ik ben de fokker van Imagine, het paard waar Kim Emmen ons in Parijs volledig mee veraste. Ik heb hem zelfs ter wereld gebracht, ik was zijn vroedvrouw. Eigenlijk is hij heel simpel bedacht, bij de koffie met Pia Louise Auftrecht, de vrouw van Gert Jan Bruggink. Ik fokte met de moeder van Imagine, ze bracht al eerder twee internationaal springende veulens. Pia wist wel een goede hengst voor haar derde kind. Zoals bekend heeft dit heel bijzonder uitgepakt. De droom van bijna iedere fokker is om een paard te fokken dat naar de Olympische Spelen mag, maar ik heb daar echt nooit aan gedacht. Aan grote concoursen was ik al gewend en vond ik mooi, maar Parijs is nooit in mijn gedachten geweest.“

Parijs was heel dubbel

“Ik was in Parijs op stal toen ik hoorde dat Kim van start mocht gaan ten koste van Willem Greve. Dat was heel dubbel. De maandag ervoor hadden we mijn moeder gecremeerd, dinsdag heb ik mijn koffer gepakt en woensdag gingen we naar Parijs. Daarnaast wilde ik eigenlijk niet blij zijn voor Willem. Natuurlijk maakte mijn hart toch wel een sprongetje. Mijn dochter was nog in het hotel toen het nieuws kwam, we hadden dit nooit verwacht. Drie ruiters voor Kim met reservepaarden en dan toch naar voren geschoven worden, absurd was het. En dan één van de slechts drie combinaties worden die drie keer foutloos reden. Kim heeft echt de sterren van de hemel gereden en voor mij is ze de Olympisch kampioen. Ik bedoel de top drie individueel hadden in de rondjes ervoor allen fouten. Ook de manier waarop ze reed vond ik bijzonder. Zo simpel, alsof ze landelijk 1.40m reed. Met de simpelste optoming en strijklapjes, abnormaal gewoon. Zoals gezegd was de week ervoor mijn moeder overleden, maar kort daarvoor ben ik ook mijn vader en man verloren. Allemaal in anderhalf jaar tijd.”

Finale Longines League of Nations

“Ik heb altijd gezegd dat ik beslis over de paarden die ik fok. We hebben Imagine een keer willen verkopen, maar dat is toen niet doorgegaan. Hij is nog deels van mij, maar staat nu bij Eric Berkhof op stal. Hij stond bij ons thuis in de eerste stal en we missen zijn witte kop. Toevallig zag ik pas nog een filmpje van hem toen mijn dochter Joy met hem sprong op vijfjarige leeftijd. Hij springt nog steeds precies hetzelfde, zo makkelijk, niet te geloven. Dit hele verhaal is bizar voor mij, maar duidelijk ook voor vele anderen. Zijn optredens in Parijs hebben zoveel los gemaakt. De hele wereld leefde mee en ik kreeg berichten uit alle windhoeken. Zelfs in het bejaardentehuis waar mijn moeder woonde werd mijn paard gevolgd en overal werd ik aangesproken over hem. Terug naar hoe het met Kim begon. Mijn overleden man Rene had gezegd dat als er iets was, als ik ergens niet uit kwam ik zijn goede vriend Eric Berkhof moest bellen. Er werden gigantische bedragen voor hem geboden en ik wist niet meer wat ik moest doen. Toen ik Eric belde was hij in Barcelona. Op de terugweg kwam hij langs met Kim om een paar sprongetjes te maken. Kim begon al snel te grijnzen. En dat doet ze niet snel. Vanaf de eerste dag sprong hij fenomenaal met haar. De rest is bekend. In Rotterdam zaten ze in het team. De eerste manche hadden ze een tijdfout waarna bondscoach Jos Lansink haar zondag in de Grote Prijs ook aan de start wilde zien. Zowel in het basisparcours als in de barrage waren ze foutloos en ze werden uiteindelijk zevende. De dag erna ging ik naar mijn zoon Dex in Amerika. Toen ik in het vliegtuig zat, was mijn dochter bij de teampresentatie in Apeldoorn. Voor ons gevoel waren we nummer zeven na alle reservepaarden, maar om daar bij te zijn was natuurlijk al heel bijzonder, met die gedachte ging Joy daar heen. Ook nu is er weer veel vraag naar Imagine, maar we kijken niet te ver vooruit. Eerst maar eens naar de finale van de Longines League of Nations in Barcelona.”

Iedereen die iets organiseert moeten we koesteren

“...Echter mijn favoriete concours is nog steeds Boekelo. Ik ben overal al geweest, maar daar ligt echt mijn hart. Twee weken geleden was ik bij de Stephex Masters in Brussel. Dat gaat echt nergens meer over, zo ontzettend luxe. Maar, ieder concours heeft haar charme. Ik ben nu in Zuidwolde en dat vind ik ook leuk. Ik leef van concours naar concours en geniet van de sport. Alleen al door de budgetten kun je concoursen niet met elkaar vergelijken. Iedereen die iets organiseert moeten we koesteren, er verdwijnen er al genoeg.”

“Parijs was natuurlijk van een andere dimensie. Niet dat het zo gezellig was hoor, je kon er amper wat drinken en je werd er na bepaalde tijd na afloop van een rubriek zo uit gebonjourd. Maar qua sport en emotie was het heel uniek. Echter een wijntje lostrekken was er niet bij en wij Twentenaren zijn dat niet gewend. Parijs was zeker bijzonder, maar niet het meest leuk, een feestje bouwen kon er niet. Daarvoor moest je naar het TeamNL huis, maar dan moest je eerst een half uur rijden. Kim zei het ook al in haar gesprek met jullie, wat dat betreft kan Parijs nog wel wat van Rotterdam leren. Bij jullie kan je lekker eten en na borrelen. Ondanks dat jullie midden in Rotterdam zitten, is er ook lang niet zoveel politie nodig als in Parijs het geval was.”

Rene was erbij in Parijs

Conny wordt even stil. Wij kort daarna ook. Conny: “Overigens was mijn overleden man Rene er ook bij in Parijs. Toen we thuis vertrokken ben ik op het laatste moment nog even terug naar binnen gegaan. Mijn dochter dacht dat ik mijn bril vergeten was ofzo. Ik ging echter een zakje as van Rene halen. Ik had dat nog nooit gedaan, maar heb het de hele tijd onder in mijn tas mee gedragen. Alleen mijn schoonzus wist het. Op een gegeven moment zei ze in Parijs dat Rene erbij had moeten zijn. Ik vertelde toen dat hij erbij was. Voor mijn gevoel reed hij bij Kim achterop mee.”

 

Lees meer