Skip to content

Copyright

Pieter Devos en Toupie de la Roque Belgische sterkhouders in World Cup Helsinki

In Helsinki werd zonet het hoogtepunt van het weekend gereden: de CSI5* World Cup Grand Prix. Het parcours van Guilherme Jorge en Johanna Mikkola werd gekenmerkt door hoge stijlsprongen en brede oxers, dat allemaal in de compacte arena van Helsinki. De ruiters wisten dus wat hen te doen stond: het tempo erin houden en geen seconde de concentratie verliezen. De Zweedse amazone Amanda Landeblad slaagde als eerste starter meteen in dat opzet: zij zou zich als eerste voor de barrage kunnen plaatsen na een foutloze rit in het zadel van For Killy (v.Otangelo). Toen ook Alberto Zorzi en Cortez van't Klein Asdonk Z (v. Cornet Obolesky) de nul konden behouden in het basisparcours, was een barrage alvast verzekerd. Na hen zouden nog elf andere combinaties volgen. Een barrage met dertien moest dus over de winnaar beslissen.

Amanda Landeblad had op voorhand aangegeven dat ze dit keer zeker niet voor een rustige barrage zou kiezen maar echt voorwaarts zou rijden. Ze slaagde goed in dat opzet maar helaas hield haar tijd van 38,89 seconden niet lang stand. Steve Guerdat, die twee combinaties later van start moest, reed Is-Minka (v. Mylord Carthago HN) foutloos rond én deed het sneller dan Landeblad. Hij nam met 37,56 seconden zo de leiding van de Zweedse amazone over.

Uiteindelijk was het Robert Whitaker die als allersnelste over de eindmeet zou komen. In het zadel van Vermento (v. Argento) gaf hij alle concurrentie het nakijken door in 36,84 seconden een foutloze ronde te springen. Kevin Staut deed met Dialou Blue PS (v. Diarado's Boy) nog alles om de tijd van Whitaker scherper te stellen maar slaagde daar niet in. Hierdoor moesten hij en zijn 11-jarige merrie vrede nemen met de tweede plaats na een foutloze ronde in 37,11 seconden. Steve Guerdat en IS-Minka (v. Mylord Carthago) vervolledigden de top drie. Zij konden de nul behouden en finishten in 37,56 seconden.

Yuri Mansur en zijn 17-jarige partner QH Alfons Santo Antonio (v. Aromats) verzekerden zichzelf van de vierde plaats door in 37,63 seconden een foutloze ronde te springen. Zijn landgenoot Marlon Modolo Zanotelli en Gramd Slam VDl (v. Cardento) vervolledigden de top vijf.

De beste Belgische prestatie kwam van Pieter Devos. Hij schopte het eveneens tot de barrage en was met Toupie de la Roque (v. Kannan) er duidelijk om gebrand om de overwinning in de wacht te slepen. Een foutje op de dubbel gooide echter roet in het eten waardoor het duo strandde op de tiende plaats.

Klik hier voor de resultaten

Vorige Lara de Liedekerke-Meier bezet quasi volledig podium in CCI3*-L Kronenberg Volgende Vreys en Kenis op het Grand Prix podium in Sentower Park