Samen met de schimmelmerrie Millfield Colette (Cornet Obolensky) leverde Donald een razendsnelle barrage af om dezelfde titel te winnen die zijn neef Robert Whitaker een jaar eerder had veroverd. Opnieuw bleek Hickstead een geluksbrenger voor de paardensporthistorie van de familie Whitaker, aangezien John, 68, twee dagen eerder deel uitmaakte van het winnende team in de Agria Nations Cup van Groot-Britannië.

John was een van de tien ruiters die in de eerste ronde van deze historische Grand Prix foutloos bleven, maar zijn hoop op een vierde King George werd de bodem ingeslagen in de barrage toen hij het eerste deel van de combinatie bij hindernis drie raakte. De Braziliaanse Luciana Lossio en Lady Louise Jmen leverden de eerste foutloze ronde af en zetten een zeer hoog tempo neer van 46,76 seconden.

De volgende in de internationale arena van Hickstead was de regerend olympisch kampioen Ben Maher met Enjeu de Grisien (Toulon), die al een King George-titel op zijn naam heeft staan, gewonnen in 2013 met Tripple X II. De in Hertfordshire gevestigde ruiter koos de kortste lijnen om een halve seconde van de tijd van Luciana af te snoepen, waarmee een Britse overwinning gegarandeerd was.

Maar Donalds 11-jarige merrie had er in de eerste ronde al snel uitgezien, en in de barrage liet Donald echt los met een onstuitbaar tempo, waarbij hij de finishlijn passeerde in 46,12 seconden, slechts 0,1 seconde sneller dan Ben. Mahers teamgenoot in de Nations Cup, Tim Gredley, kwam als laatste aan de start in de barrage met Medoc de Toxandria (Der Senaat 111) en het leek erop dat hij zou winnen, maar hij nam een afkorting voor de laatste sprong waardoor hij een fractie achter Ben bleef op 46,26 seconden.

result