Dat België een medaille won binnen de paardensport op de Olympische Spelen is geleden van 1976 in Montreal, toen won het team ook de bronzen medaille met onder andere Eric Wauters, Edgard-Henri Cuepper, Francois Mathy (die ook individueel brons behaalde) en Stanny Van Paesschen. Het team van 1976 en de familie van Eric Wauters waren vandaag ook aanwezig om het Belgische team te verwelkomen in de luchthaven van Zaventem. 

Stephan Detry, de voorzitter van KBRSF bedankte het team en de paarden voor de topprestatie in zijn speech. "Nu moeten we vol op het gaspedaal gaan staan, we moeten meer media aandacht krijgen, geen excuses meer. De pers moet vanaf nu het juiste paard te haver geven. Meer paardensport in de geschreven en audiovisuele pers, daar gaan we voor." Vertelt Detry. "België heeft bewezen uit hetzelfde hout gesneden te zijn als het team van 45 jaar geleden." Ook de jeugd presteerde uitermate goed in Portugal en won daar de gouden medailles en bewezen dat ze de beste zijn van Europa. 

Ben Weyts, die zelf vroeger ook paarden aan huis had kon als minister van sport en dierwelzijn niet ontbreken. "Het gaat niet alleen over de paardensport, maar ook over de economie rond de paardensport waarvoor deze medaille belangrijk is." Vertelt minister Weyts. "Jullie hebben deze medaille behaald met stijl en klasse, dat verhaal kan niet genoeg verteld worden in de media. Niels heeft een mooie geste gedaan naar het team toe. De stap opzij ten voordelen van het team is een sterk verhaal." Weyts wil nog benadrukken dat we te lang hebben moeten wachten op de erkenning van de paardensport als land met de beste fokkers en paarden. "Hartelijk dank voor de medaille, maar ook de manier waarop jullie die medaille behaald hebben. Ik weet zeker dat de maneges terug met wachtlijsten zullen kampen. Dit zal zeker ook ten voordelen zijn van de paardensport en de paardensector." 

Niels Bruynseels kwam in de teamcompetitie jammer genoeg door een samenloop van omstandigheden niet aan de start. Reserve Pieter Devos nam zijn plaats in. "De Olympische Spelen is het hoogste wat je kan bereiken in de sport, dat heb ik nu wel gemerkt. Het was een rollercoaster van emoties, van blijdschap maar ook van tegenslag. Ik was heel goed begonnen in de kwalificatie, maar helaas is het niet zo gelopen als verwacht. Ik heb toen met onze bondscoach overlegd en mijn verantwoordelijkheid genomen om me terug te trekken uit het team." Vertelt Bruynseels. Stil zitten doet Niels niet, volgende week zal hij al terug van start gaan. "Ik heb nu van de Olympische Spelen geproefd, dus ik hoop er in 2024 toch ook zeker bij te zijn."