Zoals bijna altijd is onze in het Brabantse Lage Mierde wonende landgenoot Harrie Smolders in een goed humeur en volgt de éne grap na de andere. Hij antwoordt enthousiast en ontspannen op onze vragen. “Ik rijd denk ik al vanaf mijn zestiende jaar in Rotterdam en ik ben nu 26 dus tien jaar. Helaas.... ik ben al 44 en kom dus al bijna 20 jaar over de vloer. Het is bij jullie anders dan op andere concoursen en dat komt volgens mij grotendeels door de sfeer onder het team medewerkers. Je voelt echt dat het speciaal voor hen is en dat iedereen er graag bij wilt zijn.”

Longines League of Nations

“Dit jaar is voor de eerste keer de Longines League of Nations™️. In Occala heb ik al in het team gereden en in St. Gallen zou ik ook rijden, maar zoals bekend ging dat door het slechte weer niet door. Occala was geweldig. Deze Longines League of Nations™️ geeft een speciaal gevoel, het voelt alsof je op een kampioenschap bent. Wij ruiters werken er nog meer naar toe, dat zullen jullie in Rotterdam ook merken. Er is in Rotterdam sowieso een heel sterk deelnemersveld, omdat het voor de meesten de laatste echt grote wedstrijd is voor Parijs. Ik vind de Longines League of Nations™️ een super mooi uithangbord voor de springsport en dat deze ook in Nederland op de kalender staat is helemaal geweldig. Ik vind het ook echt top hoe jullie deze League uitdragen.”

Uricas vd Kattevennen en Monaco

“Gevolg van de Longines League of Nations™️ is wel dat ik maar twee paarden mee mag nemen in plaats van voorheen drie. Ik breng mijn twee beste mee: Uricas vd Kattevennen en Monaco. Uricas is een donkerbruine Holsteiner hengst van twaalf jaar oud. Het bijzondere aan hem is, dat hij precies weet wie hij op zijn rug heeft. Als mijn zoon er bijvoorbeeld op zit, is het net een manegepaard, maar als ik op stap is er meteen die spirit, dan voelt hij zich duidelijk vrij en gaat hij ervoor. Monaco is een vijftienjarige ruin. Ook hij is donkerbruin en een Holsteiner. Monaco is een echte persoonlijkheid. Hij is net een huisdier en alle grooms op de concoursen waar ik kom kennen hem, omdat hij altijd bij iedereen om iets lekkers schooiert.”

Medaillekansen Parijs

We vragen onze gezellige gesprekspartner hoe hij de kansen voor TeamNL springen voor Parijs inschat. Harrie antwoordt enthousiast: “Als de paarden die in aanmerking komen fit en in vorm blijven, maken we zeker kans op een medaille. Onze top is momenteel niet super breed, maar met de ruiters die er zijn gaan we echt voor een medaille en hopelijk de hoogste.”

Naar Rotterdam komen we ook met het best mogelijke team. Ik heb het al eerder gezegd, we willen dat kwartet overwinningen met het team vol maken. Drie was mooi, maar vier op een rij zou geweldig zijn. We rijden natuurlijk volgens het format van de Longines League of Nations™️, dat wil zeggen dat de eerste manche alle vier de combinaties rijden en er een streepresultaat is en dat in de tweede manche slechts drie ruiters rijden waarbij alle drie de resultaten tellen. Voor een buitenstaander is het misschien iets moeilijker te begrijpen.”

Publiek twaalfde man

We vragen of Harrie komend weekend nog iets speciaals gaat doen om zich voor te bereiden. Weer die lach. Harrie: “Mijn eigen voorbereiding zal hetzelfde zijn als altijd. Monaco is vrij deze week. Hij was vorige week mee naar Cannes en krijgt dit weekend een heerlijke massage. Uricas gaat met mij mee naar Opglabeek. Ik had hem eigenlijk in St. Gallen zullen rijden, maar gezien die afgelasting ga ik in Opglabeek een paar rondjes rijden om de juiste focus op volgende week te krijgen.


bron: CHIO.nl