Met Zenith SFN heeft het Springpaarden Fonds Nederland het ultieme bereikt. Zonder aan de rijkunstige kwaliteiten van Jeroen Dubbeldam iets tekort te doen heeft Zenith SFN in alle drie de rondes van de landenwedstrijd op het WK onder Jeroen Dubbeldam een daadwerkelijke bijdrage geleverd aan de gouden teammedaille die Nederland veroverde.

Daarnaast heeft Zenith SFN er voor gezorgd dat Jeroen Dubbeldam op zaterdag tweemaal foutloos over het parcours werd gedragen, waardoor hij zich bij de final four wist te rijden. Daarna heeft Jeroen Dubbeldam het karwei geklaard zoals hij dat vier maal eerder in Aken en tweemaal in Zűrich en eenmaal in Hasselt heeft gedaan. Ook in de achtste wedstrijd die hij reed met paardenwissel bleef hij ongeslagen. Daarbij ook iets geholpen door Zenith SFN, die het paard was dat in de paardenwissel de meeste strafpunten incasseerde. Wel verheugend en zeker spanningverhogend was dat Zenith SFN onder de naaste belager van Dubbeldam, de Fransman Patrice Delaveau, wel foutloos bleef.

Binnen de kaders van het SFN past het om van de in hun bezit zijnde paarden op een bepaald moment afscheid te nemen. Er zijn een paar redenen om afscheid te nemen. Een paard is net niet in staat om aan de doelstellingen van het SFN, op het hoogste niveau in de springsport actief te zijn, te voldoen. Of een paard heeft volledig aan de doelstellingen van het SFN voldaan, maar het absolute hoogtepunt in de sportieve carrière van het paard is bereikt en het paard vertegenwoordigt nog een hoge waarde, waardoor het verstandig is met het oog op de financiële belangen van de investeerders afscheid te nemen.

Zo hebben we sinds het bestaan van het SFN van VDL Groep For Holland SFN, Chesta Z SFN, Varanka SFN, Kadans Webster SFN, Floreen SFN, Beegien SFN en Utascha SFN door verkoop afscheid genomen. Door de besmetting met de MRSA bacterie van Rapide Viando SFN werden we nadrukkelijk geconfronteerd met de risico's die het investeren in levende have met zich meebrengt. 

Een absoluut hoogtepunt voor de Nederlandse springsport en het SFN - zonder tekort te willen doen aan de schitterende prestaties van de overige drie teamleden! - was het dubbele goud dat Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam wisten te veroveren.

De belangrijke vraag is: beschouwen RvC en directie van het SFN dit dubbele WK goud nu als het hoogtepunt en gaat er daarom nu een einde komen aan de combinatie Zenith SFN en Jeroen Dubbeldam? Het antwoord is kernachtig en kort en bevat drie letters. Nee.

RvC en directie van het SFN hebben besloten om Jeroen Dubbeldam de beschikking te laten houden over Zenith SFN, in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van 2016. Daarmee kan het SFN op het hoogste niveau voor de Nederlandse springsport een ondersteunende rol blijven vervullen. Het SFN zoals we dat nu kennen houdt in 2018 op te bestaan. Dat is de reden geweest om na te denken over de toekomst. Een eerste inventarisatie leverde ons op dat de kern van het SFN te weten onze selecteurs (Emile Hendrix, Johan Heins, Egbert Schep, Teus van den Brink en Willy van der Ham) zich bereid hebben verklaard om ook hun kennis en kunde ten dienste te willen blijven stellen van een mogelijk SFN 2.

Ten aanzien van het SFN 2 zullen een aantal detail wijzigingen worden doorgevoerd. Wijzigingen die voortkomen uit ervaringen die de afgelopen jaren met het SFN 1 zijn opgedaan. De doelstelling van SFN 2, een ondersteunende rol te vervullen voor de Nederlandse springsport op het hoogste niveau, is en blijft daarin ongewijzigd. Raad van Commissarissen en directie gaan er voor om een tweede SFN van start te laten gaan, met een looptijd van 2015 tot en met 2026. Dus net als nu, tot na de WEG. Wij hopen de komende tijd belangrijke stappen te zetten om een gezonde financiële basis te leggen onder deze ambitie.