Gisteren en vandaag stond er in Meerdonk de eerste omloop van de STX Cyclus op het programma. En wat was het tot nu toe genieten van de top paarden die aan de start komen in de springwedstrijd voor jonge paarden. Vrijdag was de kwaliteit van de 4-jarige paarden al hoog met maar liefst 130 foutloze ritten. Gisteren deden de 5-jarige daar een schepje bovenop. Het jaargang imponeert en een verbluffende 315 combinaties kwamen zonder fouten aan de finish. Tijdens de rubrieken met "clear round" kunnen de jonge paarden zich goed aan het publiek tonen maar vandaag ging het voor het echt direct op tijd tijdens de wedstrijd voor 6- en 7-jarige springpaarden. Bij de 6-jarige ging de winst naar Joris Vergauwen en F-La Belle Z (Figo de Muze x Bamako de Muze). Vorig jaar won de Figo de Muze nakomeling nog de eindranking in de Cyclus voor de 5-jarige. Nu maken ze een goede start bij de 6-jarige met een winnende rit van 27.53 seconden. Daarmee was het duo ruim een seconden sneller als Christophe Leutenez en Clintana Lvp Z die tweede werden. Vergauwen was überhaupt in vorm want de ruiter werd ook nog eens derde met met Layton. In een foutloze rit van 28.97 seconden was hij sneller als Francisco Rocha met Lanzarote de Muze en Tim Van den Broeck die met Lucky Lady Deux de top vijf afsloot. In de rubriek voor 7-jarigen reed Steven Van Meersche zich in 33.03 seconde met Kyamant van 't Spieveld (Diamant de Semilly x Toulon) naar de kop van het klassement. Arnaud Doem kwam nog fraai mee met Edgard de Prefontaine behaalden een tweede plaats na een foutloze rit in 34.13 seconden. Leutenez moest het dit maal met een derde plaats doen. In het zade bij Einstein Chavannais klokte de ruiter een foutloze rit van 34.68 seconden. Eduardo Filizola sprong met zijn Kartouzo van 't Kathof naar de vierde plaats en Christophe Vanderhasselt maakte met Elite-Chin de Saulie de top vijf compleet. Kijk hier voor alle resultaten.