De dag begon vanmorgen om 8h. Het weer was een beetje somberder dan de 2 vorige dagen, maar wel rustiger zonder wind. In de voormiddag was de piste gereserveerd voor het 2de deel van de 1ste manche van de Beker van België voor 7-jarige paarden. Met het eerste deel van gisteren, kwamen er dus 137 paarden aan de start, waarvan 42 paarden de omloop helemaal foutloos wist af te werken, dat is iets meer dan één derde. Het is nu uitkijken natuurlijk naar hun prestaties tijdens de 2de ronde op vrijdag, om die paarden te kennen die door zullen mogen gaan naar de finale op zondag, waarbij je alvast mag weten dat de 3 beste Belgische paarden in die finale geselecteerd zullen zijn voor het Wereldkampioenschap voor Jonge Paarden dat eind september door zal gaan in Lanaken.

Even voor elven werd de piste dan aangepast om de 149 4-jarige paarden te kunnen verwelkomen. Na de eerste ronde hadden 60 jonge paarden een foutloze rit gemaakt. Na deze tweede ronde 61 paarden, maar natuurlijk net niet dezelfde 60… In het totaal slaagden 33 paarden in een dubbele foutloze omloop. Van deze 33 paarden waren er 2 al gekwalificeerd voor de finale, door als één van de 4 winnaars uit de Klassieke Cyclus te komen. De 2 andere winnaars hadden strafpunten gekregen in deze twee ritten, maar blijven natuurlijk gekwalificeerd. Dat brengt ons op 35 4-jarige finalisten volgende zaterdag – 35, terwijl dat net ook het aantal is dat vastgelegd is in het reglement!

Uiteraard wilden we ons ook even buiten over hun stamboek van origine. 30 van deze paarden zijn namelijk geboren in een Belgisch stamboek: 19 bij BWP, 7 bij Zangersheide en 4 bij sBs. De andere 5 paarden komen uit buitenlandse stamboeken: SWB, Holstein, Selle Français, KWPN en AES. We kijken er in ieder geval al naar uit hun op zaterdag aan het werk te zien!

Klik hier voor de finalisten.

De dag werd zonniger en zonniger, en eindigde met het eerste deel van de de 2de kwalificatie van de 5-jarigen, maar daar komen we morgen uitgebreid op terug.

Morgen staat er vanaf 8h het 2de deel op het programma van de 2de kwalificatie van de 5-jarigen, en rondom de middag de totaliteit van de 2de kwalificatie van de 6-jarigen. We kennen morgenavond dus alle finalisten van dit Belgisch Kampioenschap!