Na gisteren kunnen we ook de 5- en 6-jarige finalisten meedelen van het Belgisch Kampioenschap! De dag startte anders niet erg veelbelovend, toen het rondom 9h begon te regenen en eruit zag alsof dat zo de hele dag zou duren. Gelukkig klaarde het rondom 10h30 plots toch op, en naast enkele wolken die er zeer bedreigend uitzagen bleef het gelukkig droog.

Nog voor de middag viel het eerste verdict : 69 vijfjarige paarden zijn geselecteerd om te kampen in de finale van de 5-jarigen, terwijl 139 door kunnen gaan naar de troostprijs. Dat is een derde ! Na de eerste kwalificatie wisten er inderdaad 111 paarden het prachtige parcours dat hun was aangeboden door de chef de piste Eugène Mathy foutloos af te werken. In de tweede ronde waren dat nog eens 107 jonge paarden, waarvan er 65 foutloos waren in allebei. Eén van die paarden was in feite al geselecteerd voor de finale als winnaar van de Klassieke Cyclus, en wanneer we daar de 4 andere winnaars aan toevoegen, komen we op 69. Van deze 69 paarden, zijn er 61 van Belgische oorsprong : 40 van BWP, 11 van sBs en 10 van Zangersheide. De 8 anderen komen van buitenlandse stamboeken.

Na de vijfjarigen, plaats voor de 6-jarigen, om te vechten voor een plaatsje in de finale. Na de eerste kwalificatie bleven er 82 over met een schone lei. De tweede ronde gaf 84 paarden aan, maar uiteraard ook hier niet dezelfden. Uiteindelijk tekenden 51 paarden van 6 jaar voor een dubbele foutloze omloop. Voegen we daar de besten aan toe na de Klassieke Cyclus, komen we op 54 finalisten. 44 daarvan zijn wel degelijk van Belgische bodem: 31 van BWP, 7 van Zangersheide en 6 van sBs. De 10 anderen komen van buitenlandse stamboeken.

Vandaag starten we de dag met de troostprijs voor de 5-jarigen, gevolgd door de 2de manche van de Beker van België voor de 7-jarigen, maar in de binnenpiste start morgenvroeg ook het vrijspringen voor 2-jarige paarden, gevolgd om 14h30 met de veulens van dit jaar optie dressuur.