2021 was een schitterend jaar voor je, wat zijn je belangrijkste ambities voor 2022?

"Nu ik de Rolex Grand Prix op CHIO Aken heb gewonnen, is mijn belangrijkste ambitie op dit moment om de Rolex Grand Prix op The Dutch Masters in maart te winnen, omdat ik in aanmerking kom voor een bonus als ik daar win. Dus al mijn planning en voorbereiding is er nu op gericht om naar 's-Hertogenbosch te gaan en te proberen daar de Rolex Grand Prix te winnen."

"Met de pandemie is het moeilijk plannen, omdat veel shows worden afgelast, maar er zijn een paar shows waar ik echt naar uitkijk, waaronder La Baule waar Rolex nu een partner van is. Ik ben daar niet vaak geweest vanwege andere Nations Cup wedstrijden of andere plannen van de Duitse Chef d'Equipe, dus dit jaar kijk ik er echt naar uit om daar te rijden. Natuurlijk vind ik het altijd geweldig om op CHIO Aken te springen, en ik zou het geweldig vinden om daar weer de Rolex Grand Prix te winnen."

Hoe bereid je je voor op The Dutch Masters en welke paarden neem je mee?

"Op dit moment ben ik van plan om Scuderia 1918 Tobago Z mee te nemen. Ik heb hem nog niet meegenomen naar Florida [naar het Winter Equestrian Festival] dus hij zal fris zijn voor de Rolex Grand Prix op The Dutch Masters. Hij is een heel goed paard voor het indoorseizoen, en hij eindigde vorig jaar in geweldige vorm. De Dutch Masters is om zoveel redenen een geweldige show, ik ga er altijd graag heen, en de mogelijke Rolex Grand Slam bonus maakt me nog enthousiaster om terug te keren naar 's-Hertogenbosch."

Als je vooruit kijkt naar de Majors dit jaar, wat onderscheidt ze volgens jou dan van andere shows?

"De organisatie van de Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors is fenomenaal, het niveau is altijd zo hoog, en de faciliteiten zijn het beste voor de paarden en ruiters. Natuurlijk steekt het prijzengeld ook boven de andere shows uit, waardoor ze erg spannend zijn voor iedereen; de ruiters, de eigenaren en de fans van de sport. Er komen meer fans naar de Majors kijken dan naar andere shows, en dat creëert de meest ongelooflijke sfeer om in te rijden. Niet veel andere shows hebben de capaciteit voor zulke grote aantallen toeschouwers - de stadions van CHIO Aken en CSIO Spruce Meadows 'Masters' bijvoorbeeld zijn ongeëvenaard, en dat maakt de Majors absoluut onderscheidend van andere shows. De Majors hebben ook zo'n rijke geschiedenis en tradities; de beste ruiters ter wereld hebben er aan deelgenomen, en nu maakt mijn generatie ruiters deel uit van hun geschiedenis, wat ze zo speciaal maakt om aan deel te nemen."

"Ik denk dat de Rolex Grand Slam of Show Jumping absoluut vergelijkbaar is met de Grand Slams in tennis of golf; CHIO Aken bijvoorbeeld is als het Wimbledon van de hippische wereld. De Majors zijn op geweldige locaties en hebben ongelooflijke fans; ik denk zeker dat je als ruiter gemotiveerd bent om je best te willen doen op deze vier shows."

Killer Queen VDM is zo'n getalenteerd paard, heb je nog nieuwe/jonge paarden die dit jaar hun 5*-debuut zullen maken?

"Ik heb twee zeer getalenteerde jonge paarden hier in Wellington die met mij deelnemen aan het Winter Equestrian Festival; Scuderia 1918 Mr Jones en In Time. Ik heb Scuderia 1918 Mr Jones nu ongeveer twee of drie jaar, maar door de pandemie heb ik niet zo veel shows met hem gedaan. Hij is hier in Amerika om hopelijk wat meer ervaring op te doen, zodat hij de stap naar de grotere klassen kan maken. Hij sprong hier laatst in een 1.50m proef, en ik denk dat hij klaar is om snel de stap omhoog te maken. Hij heeft veel potentie, een heel groot karakter en een enorm vermogen, dus ik kijk echt uit naar zijn toekomst."

"In Time is een negenjarige merrie. Ik heb nog maar één show met haar gedaan, en dat was op CHI Geneva, maar ik heb veel vertrouwen in haar. Ze is erg kijkerig, recht door zee en wil voorzichtig zijn. Ik heb haar pas twee maanden, maar ik hoop echt dat ze in de voetsporen van Killer Queen VDM en Scuderia 1918 Tobago Z zal treden en hen zal kunnen vervangen als ze over een paar jaar met pensioen gaan in de sport." 

"Ze hebben allebei meer ervaring en tijd nodig om zich te ontwikkelen voordat ze de volgende 'Killer Queen VDM' worden, maar ik denk dat we er goed voor staan dat deze getalenteerde jonge paarden opgroeien. Ik denk dat met meer ervaring ze allebei mijn volgende supersterren kunnen worden."

Bron: Rolex Grand Slam