Snap ons niet verkeerd, 'we love the effort' en elke inspanning is nodig om een aankomende recessie in te perken. Verder snappen we ook, de staat moet blijven functioneren. Ongeacht dat een herstructurering misschien toch aan de orde is, denken we dat de huidige maatregelen het niet zullen redden. 

De logische redenering is als volgt; De corona crisis zorgt voor minder economische inkomsten bij (hippische) bedrijven. Sommigen dienen zelf volledig op non-actief te staan waardoor er geen inkomsten zijn. Dit brengt niet alleen deze ondernemingen in gevaar, maar ook hun leveranciers. Want ongeacht als er geen geld binnenkomt, dan kunnen ook de leveranciers niet betaald worden.

Deze logica zorgt ervoor dat heel wat bedrijven op de rem gaan staan, iets wat klaarblijkelijk niet meteen nodig is (lees hier). Dit vergroot uiteraard het effect. Als maatregel springt de overheid in bres en werkte enkele maatregels uit, zoals uitstel van belastingen, een vervaningspremie en werkloosheid door overmacht.

Maar die maatregelen zullen de situatie niet wijzigen. Immers is een uitstel van betaling, veelal een uitstel van executie. Toch snappen we de beslissing, want ook vadertje staat heeft geld nodig.

Maar wat helpt wel?

We vrezen dat een super oplossing niet bestaat. Maar denken er wel anders over als de politiek. Een uitstel van betalingen zal immers het probleem verleggen en op lange termijn ook de staat in problemen brengen. NIEMAND is gediend met faillissementen, en die dreigen er aan te komen, desondanks de maatregelen. 

(Hippische)ondernemers moet nu kunnen verder opereren en reserves kunnen aanspreken om de continuïteit van hun zaak te garanderen. Dat doe je niet door uitstel maar door eliminatie.

Ons Voorstel

Daarom - geachte politiek en burgers - grijp in!!

1. Laat de belasting op toegevoegde waarde (BTW) voor het eerste kwartaal van 2020 alvast vallen! Zorg ervoor dat ondernemers die 6% tot 21% liquide middelen kunnen benutten om personeel in dienst te houden, leveranciers te betalen, enz.
U kan daar tegenover gerust voorwaarden stellen. Maar zorg dat dit uniform is en dat zo de bedrijven de economie laten draaien en niet U (de Staat) door gewoon geld te pompten in het systeem.


2. Pas de wetgeving uitzonderlijk aan en reduceer de vakantiedagen dit jaar naar maximaal 10 dagen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Als je je job wil behouden moet je inspanningen leveren. Zo ben je zeker dat je leningen kan afbetalen, je vaste kosten kan indekken en minimaal zal moeten inboeten aan koopkracht.


3. Medewerkers (bedienden, arbeiders) wees u bewust van wat er te wachten staat. Wees solidair en maak geen misbruik van de situatie. Thuiswerk is geen vakantie, tijdelijk inboeten op je loon is minder erg als op termijn volledig inboeten.

4. Zet werklozen in om de maatschappij draaiende te houden. In ziekenhuizen kunnen vrijwilligers (gratis) nuttig ingezet worden om bijvoorbeeld materiaal te steriliseren, om bijvoorbeeld te kuisen enz. Laat werklozen mondmaskers naaien, laat ze  - met respect voor de Corona maatregelen - andere opdrachten uitvoeren. Dit alles opdat na de crisis de terugkeer naar het alledaagse zo eenvoudig mogelijk kan gebeuren.