Gefeliciteerd! Je bent de live-kandidaat voor de Rolex Grand Slam of Show Jumping. Hoe voel je je voorafgaand aan CHIO Aachen?

Het is een eer om op de lijst te staan van ruiters die een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major hebben gewonnen. Het is ongelooflijk om te mogen rijden op CHIO Aachen en het zou een droom zijn die uitkomt om daar te winnen. Natuurlijk is er meer druk en zijn er meer ogen op ons gericht nu we de live-kandidaat zijn, na het winnen van de Rolex Grand Prix op The Dutch Masters, maar ik probeer me gewoon op mijn paarden te concentreren en alles hetzelfde te houden als voorheen.

Terugkijkend op je overwinning in de Rolex Grand Prix op The Dutch Masters – hoe speciaal was deze overwinning voor jou?

Op dat moment merk je het niet echt omdat je zo gefocust bent op je paard en het moment. Het was een zeer emotionele overwinning! Het publiek was ongelooflijk en de sfeer was sensationeel. Als ruiter droom je van zulke momenten en achteraf realiseer je je echt hoe speciaal het was. Het was nog specialer omdat ik als Nederlandse ruiter de laatste was die ging en Henrik [von Eckermann] met zo'n kleine marge versloeg. Het is een overwinning die ik nooit zal vergeten.

Highway TN N.O.P. is een ongelooflijk paard – kun je ons iets meer over hem vertellen?

Highway [TN N.O.P.] is een goedgekeurde hengst van Team Nijhof. Ik begon hem te rijden toen hij zeven jaar oud was. Hij heeft een ongelooflijke instelling en het hart van een leeuw. Samen hebben we verschillende goede resultaten behaald, en daarom heb ik veel vertrouwen in onze samenwerking. Hij is altijd een winnaar geweest, maar de vraag was altijd: 'Hoeveel vermogen heeft hij?' Maar elke vraag die we hem stelden, beantwoordde hij op een positieve manier. Hij is een droompaard – het is zijn houding en mentaliteit die hem zo goed maken.

Hoe is Highway TN N.O.P. thuis?

Hij kan eerlijk gezegd een beetje humeurig zijn! Hij heeft een groot karakter, maar hij is helemaal geen gemeen paard. Hij heeft veel energie en is zeer bereid om te werken, dit is een van zijn beste kwaliteiten. Soms moet je hem even met rust laten, maar mijn groom Richard kent hem door en door – ze hebben samen de wereld rondgereisd en kennen elkaar dus heel goed.

Hoe heb je je voorbereid op CHIO Aachen? Voel je extra druk wetende dat je de live-kandidaat bent?

CHIO Aachen is een zeer bijzondere plek. Voor The Dutch Masters hadden mijn paarden daar een paar keer gesprongen, maar het zal hun eerste keer zijn dat ze in Aachen springen. Ik probeer mijn voorbereidingen niet te veranderen – ik wil alles zo normaal mogelijk houden. Omdat mijn paarden daar nog nooit eerder zijn geweest, wil ik zien hoe ze zich aanpassen aan de arena en de sfeer gedurende de week. Ze kunnen in die ring groeien en als dat gebeurt is dat een fenomenaal gevoel. Ik ga niet te veel plannen maken – meestal als je naar een show gaat, weet je welke klassen je met elk paard gaat doen, maar Aachen is iets speciaals, dus ik wil het dag voor dag bekijken.

Kun je ons iets vertellen over de andere paarden in je stal? Denk je dat een van hen de kwaliteiten heeft om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major te winnen?

Grandorado TN N.O.P. is mijn andere toppaard naast Highway [TN N.O.P.], maar we zullen hem niet meenemen naar CHIO Aachen. Ik neem een 10-jarige hengst genaamd Minute Man mee, die eigendom is van een groep Amerikaanse vrouwen – het wordt een stap vooruit voor hem om daar te concurreren, maar hij is een zeer getalenteerd paard. Ik neem ook een negenjarige merrie genaamd Pretty Woman van 't Paradijs mee, en ik heb zeer hoge verwachtingen van haar. Ik bezit haar samen met de weduwe van mijn overleden eigenaar de heer Korbeld, die in maart overleed. Hij was een ongelooflijke supporter voor mij in het afgelopen decennium. Het zal ook haar eerste keer zijn dat ze in CHIO Aachen concurreert, maar ik ben erg enthousiast over haar – ik denk dat ze alle talent heeft. Ze is jong en moet nog ervaring opdoen, maar ik denk dat ze een zeer speciaal paard voor mijn carrière kan zijn.

De arena’s bij The Dutch Masters en CHIO Aachen zijn heel verschillend. Hoe heb je je voorbereid op de grote grasarena bij CHIO Aachen?

Aachen is een lange week, met veel springwedstrijden – eerlijk gezegd heb ik daar maar twee keer in mijn leven gereden. Eén keer was het de langste week van mijn leven – het was een ramp – maar de andere keer had ik een hele goede show en was het een droom. Zoals ik al eerder zei, de vier paarden die ik meeneem zijn daar nog nooit eerder geweest, dus ik ga proberen klassen te kiezen die goed bij hen passen en een goed plan maken. We zullen het dag voor dag bekijken om te zien hoe het gaat – we willen ervoor zorgen dat de paarden zich aanpassen aan de arena en de sfeer. Ik wil genieten van de paarden en het moment.

Hoe belangrijk is je bredere team, zoals grooms, dierenartsen, etc., in je succes?

Zij zijn alles! Niet alleen mijn reizende groom Richard, maar iedereen in het team. Het team thuis, mijn ruiters, de andere grooms, de hoefsmid, de dierenarts en het voerbedrijf werken allemaal zo hard en zijn ongelooflijk toegewijd. Iedereen speelt een grote rol in ons succes en ze zullen nooit genoeg gewaardeerd worden voor de moeite die ze dag en nacht doen. Ik sta maar twee minuten in de ring, en zonder het eindeloze werk van mijn team zouden we niets zijn. Het is zoals in de Formule 1, Max Verstappen bestuurt de auto, maar zonder het team om hem heen zou hij niet zo succesvol kunnen zijn. Ik denk niet dat je hun steun genoeg kunt erkennen.

Als je geen springruiter was, wat zou je dan zijn?

Om eerlijk te zijn, dit is wat ik altijd al wilde doen, dus ik heb nooit gedacht aan iets anders dan wat ik nu doe.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Geef nooit op! Je moet je paard ook als een paard behandelen, want je zult de natuur nooit verslaan.

Over de Rolex Grand Slam of Show Jumping

Hoe groot denk je dat de impact van de Rolex Grand Slam of Show Jumping op de sport is geweest?

Ik denk dat het een enorme impact heeft gehad. Als je terugkijkt op de afgelopen 10 jaar van het concept, realiseer je je hoe speciaal en hoe groot een prestatie het was voor Scott Brash om drie Rolex Grand Slam Majors achter elkaar te winnen. De Majors zijn het toppunt van de sport en ze blijven verbeteren. Rolex verbindt zich met en verbindt de beste shows ter wereld en tilt de hele sport naar een hoger niveau. Het is ongelooflijk indrukwekkend en een eer om bij de Majors te springen.

Hoe belangrijk denk je dat sportieve Majors, zoals CHIO Aachen of The Championships, Wimbledon, zijn in de sport?

Sportieve Majors zijn zo belangrijk – ze zijn de beste van de besten. In onze sport, als je op zondag wint, moet je maandagochtend weer aan het werk. Het is onze passie, niet ons werk, en ik denk dat de meeste topsporters er zo over denken. Als je geen passie hebt voor je sport, zul je nooit om kunnen gaan met de teleurstellingen die bij de sport horen. In werkelijkheid is winnen het makkelijkste deel van de sport, verliezen en omgaan met problemen zoals een gewond paard is moeilijk, en hier heb je passie voor nodig. Het maakt niet uit of je een tennis- of golfspeler bent, er zullen altijd teleurstellingen zijn. Ik denk dat de Majors en hun atleten de passie van de volgende generatie aanmoedigen.






Bron: Rolex Grand Slam