Pieter Devos vormde samen met Niels Bruynseels het team van de Prague Lions. Het Belgische duo leverde een sterk resultaat op met enkel maar foutloze rondes! Iets waar slechts één enkel ander team ook in slaagde... De Cannes Stars, dit keer gevormd door Sophie Hinners en de Nederlandse Olympisch reserve Kim Emmen, gingen met hun vierde (!) overwinning van dit seizoen aan de haal en namen zo terug de leiding over in het algemeen klassement van de GCL. 

Met zijn eigen gefokte Casual DV Z, een 9-jarige dochter van Cornet Obolensky, werd Devos individueel elfde in de Grote Prijs kwalificatie. "Het is frustrerend om met zo'n resultaat niet te winnen", sprak Devos na afloop. "We hebben gedaan wat van ons verwacht werd. Als eersten aan de start hebben we ons gefocust op een foutloze ronde en niet zozeer op de tijd."

Bruynseels pikte in: "Als je naar Monaco komt, weet je dat het een harde strijd wordt. De kleine arena maakt het heel moeilijk voor velen. Zowel ruiter als paard moeten in topvorm verkeren en 100% gefocust zijn in het parcours want eens het misgaat, is het kopje onder."

Beide ruiters werden langs de zijkant toegejuicht door hun gezin en familie. "Monaco heeft een hele speciale sfeer over zich hangen, bijna mythisch zelfs. Het is fijn om op het podium te kunnen staan met onze familie bij ons", besloot Devos.

Cannes Stars nemen de leiding terug over: "Het moest vandaag gaan gebeuren!"

Kim Emmen bewees des te meer in topvorm te zijn door enkel maar foutloze ritten af te leveren in Monaco. In de tweede ronde rekende de Nederlandse amazone op haar Olympische troef, Imagine (Cassini Gold) om het 1m60 hoge parcours tot een goed einde te brengen. Als laatste aan de start lag het lot van de Cannes Stars, waar ze samen met Sophie Hinners het team vormde, in haar handen. Nadat Hinners met Iron Dames Singclair (Singular LS La Silla) foutloos afwerkte bleef ook Emmen van het hout af wat de powerdames van de Iron Dames opnieuw een overwinning opleverde!

"Toen we de Prague Lions weer dubbel foutloos zagen gaan, wisten we dat we meer risico's moesten nemen door sneller te gaan", herinnert Sophie zich. "We hadden vooraf een plan, maar moesten ons aanpassen om sneller te zijn dan Devos en Bruynseels, zonder een fout te maken. Ik probeerde me nog steeds aan het plan te houden, maar probeerde in de bochten wat passen te laten vallen. Singclair deed het geweldig."

De Duitse amazone bracht twee negenjarige paarden naar een van de moeilijkste etappes van het GCL-seizoen: "Ik ben zo trots op mijn twee paarden. Ik was een beetje gespannen over de moeilijkheden die de arena zou brengen, maar ze gingen er zo goed mee om en deden het ongelooflijk! Het moeilijkste deel van het parcours was volgens mij de lijn naar de dubbele verticaal, maar beide paarden slaagden erin."

Kim Emmen: "Voor de tweede ronde vertelde ik Sophie dat ik heel goed met druk om kan gaan, het maakt me nog meer gefocust op mijn doel. Sophie gaf me wat ruimte voor de tijd omdat ik niet het snelste paard heb, dus maakte ze het goed zodat ik me kon concentreren op foutloos gaan. Het moest echt gebeuren!"

Valkenswaard United: "De nummers één en twee lieten het er makkelijk uitzien"

Op de derde plaats eindigde Valkenswaard United, dat Edwina Tops-Alexander, John Whitaker en Oliver Lazarus aan de start van deze competitie had staan. Tops-Alexander zadelde de 14-jarige Fellow Castlefield (Je T'Aime Flamenco) met wie ze ook geselecteerd is om Australië te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen 2024. Het paar had een balk naar beneden en kreeg ook een tijdfout. "Mijn paard sprong echt goed, ondanks deze ongelukkige fout voelde hij heel fris aan. Ik was achteraf een beetje teleurgesteld, maar ik wist dat John nog moest komen en hij redde de dag, zoals hij altijd doet!"

"De leidende teams lieten het parcours er gemakkelijk uitzien, maar dat was het ook", sprak John na afloop. "Ik wist dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de tijd, omdat we al wat strafpunten hadden, ik probeerde gewoon foutloos te blijven. Er was niets dat we vandaag konden doen om de kracht van de Cannes Stars en Prague Lions te verslaan."

Guery in topvorm, Wathelet en Philippaerts scoren in Grote Prijs kwalificatie

Jérôme Guery vormde samen met Wilm Vermeir een team voor de Doha Falcons, aangevuld met Simon Delestre. De Fransman kreeg in de eerste ronde twaalf strafpunten aangerekend in het zadel van Olga van de Kruishoeve, een BWP merrie van El Torreo de Muze. Guery zagen we een eerste keer aan het werk met Great Britain V en ook met de sBs ruin van Nabab de Reve kreeg Guery twee springfouten aangerekend. In de tweede ronde had Guery de Carusso LS La Silla zoon Careca LS Elite gezadeld en bleef dit keer wel van het hout af. Teamgenoot Vermeir rekende op de ervaring van de 16-jarige Toulon nakomeling Iq van het Steentje. Het duo ging al vroeg in de fout en ook op het einde van het parcours kwamen er nog eens vier strafpunten plus twee voor tijd bij. Individueel betekende dit resultaat een vijfde plaats voor Guery en Careca, die als een van de twaalf combinaties foutloos bleven. 

Gregory Wathelet en Beau Gosse du Park (Quaprice Bois Margot) bleven keurig van het hout af en veroverden de achtste plaats. Ook Olivier Philippaerts herhaalde zijn foutloze rit uit de eerste ronde met Precious Dwerse Hagen en werd met de 9-jarige Cornet Obolensky dochter tiende. 

Resultaten individueel
Resultaten GCL