De vorige regering-Rutte werkte het zogenaamd Nationaal Programma Landelijk Gebied uit. Dat legde provincies op om zelf te bepalen hoe ze hun stikstofuitstoot zouden terugdringen. Dat zette vooral kwaad bloed bij de boeren. Partijen die dat ongenoegen capteerden, zoals de BoerBurgerBeweging (BBB), waren de grootste winnaars van de laatste lokale en nationale verkiezingen.

Die BBB levert nu de minister van Landbouw, Femke Wiersma, in de nieuwe regering. Zij veegt het stikstofplan van tafel. De regering had ook al het resterende budget van 20 miljard euro voor stikstofreductie geschrapt, dat onder andere had moeten dienen om boeren die willen stoppen, uit te kopen. In de plaats trekt de nieuwe regering 5 miljard euro uit voor de stikstofaanpak en 500 miljoen euro voor boeren die milieumaatregelen nemen. De nieuwe regering wil het aantal boeren niet meer afbouwen.

Het is nog niet duidelijk wat er nu in de plaats komt. Wiersma heeft gezegd dat ze binnen enkele weken een nieuw plan zal presenteren.

De oppositie reageert geschokt. Maar ook binnen de nieuwe regering is er veel twijfel. "Moet je je oude schoenen weggooien voor je er nieuwe hebt?", vraagt Harm Holman van de regeringspartner NSC zich luidop af. Momenteel zorgt de beslissing voor extra onzekerheid bij landbouwers en ook paardenhouders!