Hoe houd jij je nu vooral bezig? Train je nog of hebben de paarden rust?

Het rijden, trainen en de dagelijkse verzorging van de paarden blijft eigenlijk hetzelfde. Ik houd mij nog altijd heel de dag bezig met de paarden, maar sommige dagen op een iets andere manier. Doordat de wedstrijddruk wegvalt, heb ik meer vrije tijd, die ik spendeer aan onder andere het schilderen van onze balken, eens goed opruimen, enz. Wekelijks zet ik een ander parcours, andere lijntjes, andere sprongen, waarbij de nadruk vooral ligt op het gymnastiseren van de paarden. De jongere paarden worden wat uitgebreider getraind, dan dat ik zou kunnen doen in een normale situatie. Er wordt ook dressuurmatig getraind, en gewandeld met de paarden. Het is mooi weer, en van een leuke, rustige wandeling genieten ze zeer zeker! Tussendoor staan ze, zoals altijd, vrij veel op de weide.

Is het kampioenschap winnen de mooiste overwinning van het laatste jaar?

Ja, toch wel. Al moet ik zeggen dat ik aan Knokke Hippique ook heel erg leuke herinneringen heb. Die week behaalde ik een aantal ereplaatsen en twee overwinningen bij de 6-jarige paarden.Het kampioenschap en Knokke Hippique waren zeker mijn hoogtepunten van 2019!

Kan je nog herinneren hoe die dag precies is verlopen?

Zeker en vast!Ik startte 2 paarden die dag, Joker en Joberlina Van De La Rosteehoeve. In de eerste manche sprongen beide paarden 2 foutloze rondes. Met Joker van de La Rosteehoeve stond ik, na een foutloze omloop direct op tijd, op een mooie 3e plaats. De 2e omloop sprongen we terug een foutloze ronde binnen de toegestane tijd.Daarna volgde de finale op zondag, aangezien ik maar één paard mocht starten, moest ik een keuze maken. Ik heb voor Joker gekozen, omdat hij hoger stond in de tussenstand.Het was wel heel erg spannend want er kon natuurlijk nog heel veel gebeuren. We moesten foutloos blijven in beide manches om de podiumplaats te verzilveren. Mijn focus lag niet op de overwinning van het kampioenschap, want om te kunnen winnen moesten de eerste 2 ruiters in de tussenstand een fout maken, en daar wou ik niet van uit gaan. Mijn doel was om op het podium te blijven, we stonden derde, dus ik wou minstens derde blijven. Na de eerste omloop in de finale veranderde alles! Joker en ik sprongen een foutloze ronden, terwijl er bij de top twee beide 2 balken uit de lepels vielen. Plotseling stond ik op de voorlopige eerste plaats, wat me een super fijn gevoel gaf, maar er moest natuurlijk nog gesprongen worden! Tijdens de laatste, ingekorte omloop, was het echt volledige concentratie. Iedereen stond zo dicht bij elkaar, één klein foutje en alles kon zomaar weer veranderen! Toen ik aan de laatste omloop begon, had ik wel een beetje gezonde stress en spanning. Ik moest als allerlaatste binnen, en dat terwijl de toenmalige 2e en 3e plaats in de laatste omloop foutloos waren gebleven. Na afloop van mijn parcours besefte ik dat alles balken waren blijven liggen, dat alles klopte, en we opnieuw foutloos waren. Daarna kwam pas het besef, ik heb hier gewonnen! Wat die overwinning nog extra speciaal maakte, is dat Joker een eigen fokproduct is.

Wat ging er door je hoofd toen je besefte dat je gewonnen had?

Ik was super blij en compleet overdonderd, ik had aan het begin van het weekend totaal niet verwacht dat ik met de kampioenstitel naar huis zou gaan!Uiteindelijk ben ik heel enthousiast en tevreden dat ik deze titel aan mijn palmares mocht toevoegen!

Nog een boodschap die je aan iedereen wil meegeven?

Stay safe, blijf gezond, en als je gaat paardrijden, doe het dan veilig!