Deze landen staan samen onderaan het klassement, op een gedeelde achtste plaats met elk slechts 85 punten. Ze moeten volgende week hoog eindigen om zich te kwalificeren voor de top acht naties die doorgaan naar de finale van de nieuwe serie, die op 6 oktober plaatsvindt in de Real Club de Polo in Barcelona, Spanje.

Na de eerste twee etappes, in februari in Abu Dhabi, VAE, en in maart in Ocala, Florida, VS, had Team Ierland een voorsprong van 30 punten op Duitsland, dat op de tweede plaats stond. Met nog twee etappes te gaan was er geen grote reden tot bezorgdheid voor de teams onderaan de ranglijst. Maar de annulering van de derde ronde in St. Gallen, Zwitserland, twee weken geleden vanwege slechte weersomstandigheden heeft alles veranderd.

De Belgen, Fransen en Britten moeten deze keer echt een tandje bijsteken, en zelfs het thuisteam kan zich geen zelfgenoegzaamheid veroorloven. Aan het begin van de competitie volgende week staan de Nederlanders op de zevende plaats met 115 punten en ze zullen zeker moeten bouwen op dat resultaat. Ze zijn echter al drie jaar onverslaanbaar op eigen bodem, dus ze zullen er alles aan doen om er vier op een rij van te maken.

Gekozen


Het Franse team van Henk Nooren ziet er erg sterk uit met Simon Delestre, Julien Epaillard, Olivier Perreau en Kevin Staut die deze keer hun vlag dragen. De Britten houden zich ook niet in en sturen Harry Charles, Tim Gredley en Joseph Stockdale samen met regerend Olympisch kampioen Ben Maher. Ondertussen ziet ook het Belgische team, dat eveneens kwetsbaar is onderaan de tabel, er rotsvast uit met Pieter Devos, Abdel Saïd en Gilles Thomas die vergezeld worden door Koen Vereecke.

Na hun hattrick van thuisoverwinningen op rij verwacht het Nederlandse publiek grote dingen van hun viertal, maar Kim Emmen, Willem Greve, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten zijn goed voorbereid op de taak. Slechts vijf punten scheiden hen van Team Zweden op de zesde plaats, dus ook de Zweden moeten alert blijven. Teammanager Henrik Ankarcrona heeft drie teamleden geselecteerd die drie jaar geleden Olympisch goud wonnen in Tokio (JPN) - de langdurige nummer één van de wereld Henrik von Eckermann, Peder Fredricson en Malin Baryard-Johnsson - samen met vijfvoudig Olympiër Rolf-Göran Bengtsson, en zij zien er zeer formidabel uit.

Het opwindende Braziliaanse team bestaat uit Stephan de Freitas Barcha, Luciana Diniz, Rodrigo Pessoa en Pedro Veniss en met 125 punten tot nu toe staan ze op de vijfde plaats op de ranglijst, slechts tien punten achter Team USA op de vierde plaats. Het Amerikaanse team wordt vertegenwoordigd door de ervaren multimedaillewinnaars Laura Kraut en McLain Ward, samen met Jessica Springsteen en Callie Schott

Versterken

Zwitserland, dat op de derde plaats staat, neemt 150 punten mee naar de wedstrijd van volgende week en het is aan Romain Duguet, Edouard Schmitz, Pius Schwizer en Janika Sprunger om hun positie te versterken. Het Duitse team van Otto Becker, bestaande uit Marcus Ehning, Christian Kukuk, Richard Vogel en Philipp Weishaupt, zal hun tweede plaats niet willen opgeven. En met hun neus vooraan willen de Ieren hun voorsprong ook niet verliezen.

De Ierse Chef d’Equipe, Michael Blake, stuurt daarom een sterk team bestaande uit Daniel Coyle, Cian O’Connor, Shane Sweetnam en Mark McAuley. Het groene team is duidelijk van plan om bovenaan de Longines League of Nations™ 2024 te blijven tot de finale. Maar omdat de paardensport zo onvoorspelbaar is, kan niemand de uitkomst voorspellen totdat de laatste combinatie op vrijdag 21 juni in Rotterdam door de finish gaat.



Bron: FEI (Louise Parkes)