Na twaalf jaar sinds hun laatste overwinning en voor de elfde keer in totaal, heeft Duitsland opnieuw triomfantelijk gezegevierd in de Nations Cup tijdens het CSIO van Rome – Master d’Inzeo. Het Duitse succes in de Intesa Sanpaolo Nations Cup was voornamelijk te danken aan de uitmuntende prestaties van ruiters Jana Wargers (op Dorette), Jorne Sprehe (op Sprehe Hot Easy), en Kendra Claricia Brinkop (op Tabasco de Toxandria Z), die allen dubbele foutloze rondes neerzetten. Het Duitse kwartet werd compleet gemaakt door Daniel Deusser (op Killer Queen Vdm), die een fout maakte in de eerste ronde en niet startte in de tweede ronde vanwege de solide positie van het team.


Met nog vijf ruiters aan de start stond het Duitse team nog steeds aan de leiding in de Nations Cup met een schoon strafblad. België stond voorlopig op de vierde plaats met acht strafpunten en had ongeveer drie seconden verschil met het Amerikaanse team dat met evenveel strafpunten op drie stond. Gregory Wathelet moest als laatste nog met Bond Jamesbond de Hay (Diamant de Semilly) aan de start komen. Enkel Pieter Devos wist tot nu toe een tweede maal foutloos af te werken met zijn eigen fokproduct en Wereldbekerfinale paard, Casual DV Z

Een foutloze rit van Cian O'Connor en de BWP'er Maurice (Thunder vd Zuuthoeve) zorgde ervoor dat Ierland zijn tweede positie veilig stelde. Na de Ier was het aan Wathelet om de kaarten (hopelijk) door elkaar te schudden. Met de Selle Français hengst van Diamant de Semilly stevende hij af op de snelste foutloze ronde en kwam zo individueel op kop! 

Aaron Vale zijn ronde ging beslissen over een Amerikaanse of Belgische bronzen medaille, waarbij zijn tijd vooral een rol zou spelen als hij foutloos zou blijven. In het zadel van Carissimo 25 (Cascadello) bleef hij van het hout af maar was trager dan Wathelet, waardoor de Belgen nog over het Amerikaanse team konden springen! 

Uitslag Nations Cup
Uitslag individueel