Het Belgische team maakte een foutloze start in de eerste ronde, dankzij Jeroen Appelen. Rijdend op de 11-jarige Monte Blue PS (Monte Bellini) was hij de tweede die het parcours van Peter Schumacher zonder fouten voltooide, na de Spaanse chef d’Equipe Sergio Alvarez Moya op Puma HS. Aaron Tijskens, de U25-ruiter van het Belgische team, had enige moeite met de Longines driesprong op Hurricange (Untouched), maar dankzij de foutloze rondes van zijn teamgenoten Frédéric Vernaet op Orak d’Hamwyck (Tobago Z) en Yves Vanderhasselt met Merald van’t Zorgvliet (Emerald) bleef het team foutloos. Evenzo was het voor Ierland alleen hun U25-ruiter Tom Wachman die een fout maakte op Cathalina S (Catoki), terwijl zowel Max Wachman als Michael G Duffy foutloze rondes reden.

Aan het begin van de tweede ronde hadden zowel België als Ierland een schone lei. Frankrijk volgde met vier strafpunten op de derde plaats, terwijl Ierland slechts twee seconden achter België stond. De tweede ronde bleef een nek-aan-nekrace tussen België en Ierland, waarbij beide teams vier strafpunten opliepen.

De overwinning in de Longines EEF Series Nations Cup werd beslist in een tweekoppige barrage tussen België en Ierland. Cian O’Connor vertegenwoordigde Ierland en betrad als eerste de ring op Fancy de Kergane (Berdenn de Kergane). Het duo had tot op dat moment geen enkele fout gemaakt, wat hoge verwachtingen stelde. Echter, tijdens hun ronde vielen er twee balken, wat de druk op Jeroen Appelen, die het lot van het Belgische team in handen had, enigszins verlichtte. Ondanks de spanning wisten Appelen en Monte Blue PS de Belgische overwinning op Luxemburgse bodem te verzekeren.

Groot-Brittannië behaalde de bronzen medaille dankzij de sterke prestaties van Mark Edwards (Flying Tinker II), Adrian Whiteway (Chacco Volo), Oliver Fletcher (Hello William) en Robert Murphy (Kannem J.A. Z).

België’s Chef d’Equipe, Fabienne Daigneux-Lange, verklaarde: “Natuurlijk ben ik tevreden met de prestatie van mijn team. Het is een geweldig gevoel om voor ons land te winnen!”

Twee van de Belgische ruiters, Frédéric en Yves, behaalden dubbele clear rounds. Frédéric prees de uitzonderlijke prestatie van zijn paard Orak: “Orak voelde zich vandaag echt goed. In de eerste ronde sprong hij ongelooflijk goed. De kwaliteit die hij heeft, voelt onbeperkt. In de tweede ronde gaf hij opnieuw alles. Ik ben heel blij met deze prestatie vandaag; hij deed het geweldig.”

Yves was even tevreden met de prestatie van zijn paard: “Mijn paard deed het erg goed ondanks dat hij nog niet zoveel ervaring heeft. Voor hem is het zijn eerste Nations Cup-seizoen. Het gevoel was echt goed.”

De barrage tegen Ierland zag Jeroen gekozen worden om België te vertegenwoordigen. Fabienne legde de beslissing uit: “We bespreken dit altijd samen als team. Ik denk dat de paarden van Yves en Frédéric heel goed zijn, maar misschien niet de snelste. Aaron is nog te jong om al zoveel druk op zijn schouders te leggen. Jeroen is een van de snelste ruiters, dus hij werd de gekozen ruiter.”

Reflecterend op de locatie en het terrein, waren zowel Jeroen als Aaron vol lof. Aaron merkte op: “Het is een zeer mooie locatie. Het landschap met de bossen is ongelooflijk. De organisatie heeft het echt goed gedaan!”

Volledige uitslagen

TEAM LUXEMBURG: “We zullen sterker terugkomen!”

Ondertussen besprak het Luxemburgse team, bestaande uit drie familieleden, hun unieke dynamiek. Charlotte Bettendorf deelde: “We rijden al samen sinds we klein waren, dus het voelt allemaal heel natuurlijk. Het is zelfs geweldig. Odile Gierech ondersteunt ons zo goed als ze kan, en we hebben allemaal ons best gedaan vandaag. We zullen blijven verbeteren en sterker terugkomen in de toekomst.”

PETER SCHUMACHER: “Het is altijd een verrassing hoe alles gaat verlopen.”

Parcoursbouwer Peter Schumacher deelde ook zijn inzichten over het evenement. Reflecterend op het parcours zei hij: “Ik denk dat het redelijk goed ging. Uiteindelijk hadden we vier dubbele clear rounds. Als parcoursbouwer is het altijd een verrassing hoe alles gaat verlopen. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Het begin van het parcours was ‘makkelijk’ en bedoeld om in het gevoel te komen. Na het water werd de druk opgebouwd met de combinatie die vrij snel volgde. Uiteindelijk ging alles goed.”