Voor de start van de Olympische kwalificatieronde werd aangekondigd dat Amre Hamcho (SYR) en zijn paard Vagabon des Forets niet zouden deelnemen. De competitie begon met Isabella Russekoff (ISR) op C Vier 2, die al snel meerdere fouten maakte.

Het parcours bleek uitdagend maar eerlijk, met de tijd als haalbare kaart maar eveneens als cruciale factor voor een mogelijke kwalificatie. Elke goede afstand of perfecte ronde kon heel snel ontsierd worden door een pechfoutje, gezien het lichte materiaal dat werd gebruikt bij het opbouwen van het Olympisch parcours. Parcoursbouwers Santiago Varela Ullastres (ESP) en Gregory Bodo (FRA) slaagden er prima in om het kaf van het koren te scheiden maar dreven tegelijkertijd de paarden niet tot het uiterste van hun vermogen en kracht. De Olympische Spelen vereisen uiteraard topsport, waar je tot de limieten wordt uitgedaagd. De goede combinaties bleven overeind, de mindere werden niet in de vernieling gereden. Een mooie balans met dertig gewaagde kandidaten aan de start van de finale morgen!

Andrius Petrovas (LTU) en zijn paard Linkolns besloten zich terug te trekken na een tegenvallende start, waarbij Petrovas de eer aan zichzelf hield. Andres Azcarrage (MEX) en Contendros 2 wisten een foutloze rit neer te zetten, net als Henrik von Eckermann (SWE) en King Edward, ondanks een gebroken martingaal. Ismael Garcia Roque (ESP) en zijn paard Tirano tikten slechts één hindernis aan, terwijl Olivier Perreau (FRA) een dure fout maakte met zijn zelfgefokte paard.

Abdulrahman Alrajhi (KSA) en Ventago leverden een perfecte foutloze rit en ook de Amerikaanse Karl Cook, zilveren teammedaillewinnaar, reed foutloos op Caracole de La Roque, net als Maikel van der Vleuten (NED) op Beauville Z, die slechts één hindernis raakten maar een scherpe tijd hadden.

Shane Sweetnam (IRL) en James Kann Cruz, evenals Rodrigo Pessoa (BRA) op Major Tom, behaalden foutloze ritten. Victoria Gulliksen (NOR) en Mistral van de Vogelzang wisten ook zonder fouten te blijven, net als Harry Charles (GBR) op Romeo 88, die ondanks zijn jonge leeftijd al veel ervaring heeft.

Federico Fernandez (MEX) opende het tweede deel van de competitie, nadat 25 van de 73 combinaties al hun ronde hadden voltooid. Emanuele Camilli (ITA), schoonzoon van Paul Schockemöhle, reed foutloos met Odense Odeveld, wat de negende foutloze rit opleverde. 

Simon Delestre (FRA) en I Amelusina R 51, deel van de bronzen Franse equipe in de teamcompetitie, kregen vier strafpunten maar hadden een relatief snelle tijd. Takashi Haase Shibayama (JPN) debuteerde op de Olympiade met Karamell M&M en reed een foutloze ronde binnen de tijd.

Laura Kraut (USA) en Baloutinue, goed voor een zilveren teammedaille in Versailles, kregen vier strafpunten op de laatste oxer van de driesprong. Kim Emmen (NED) en Imagine reden foutloos, wat hun derde Olympische nulrit verzekerde. Daniel Coyle (IRL) en Legacy behaalden ook een foutloze rit met een scherpe tijd. Gilles Thomas (BEL) en Ermitage Kalone debuteerden foutloos onder luid applaus.

Steve Guerdat (SUI), regerend Europees kampioen, reed met Dynamix de Belheme een sterke foutloze rit. Scott Brash (GBR) en Hello Jefferson, vers van hun gouden medaille in de teamcompetitie, reden ook foutloos. 

Luis Fernando Larrazabal (VEN) maakte zijn debuut voor Venezuela en was de enige ruiter voor zijn land. Hoewel hij de typische springfouten wist te vermijden, eindigde hij met zestien strafpunten, waaronder een fout op de muur. 

Julien Epaillard (FRA) en Dubai du Cedre maakten indruk met een foutloze en snelle ronde, wat bijzonder was gezien het hun Olympische debuut was in eigen land. Ramzy Al Duhami (KSA), met vier eerdere Olympische deelnames, reed een foutloze rit met Untouchable 32, de tweede foutloze rit voor Saoedi-Arabië. 

Max Kühner (AUT) en Elektric Blue P eindigden met vier strafpunten maar met een snelle tijd na een pechfout op de zesde hindernis. Harrie Smolders (NED) en Uricas v/d Kattevennen plaatsten zich voor de finale met een snelle en foutloze ronde. Gregory Wathelet (BEL) en Bond Jamesbond de Hay eindigden met vier strafpunten en een snelle tijd, wat hen in een gunstige positie bracht voor kwalificatie.

Martin Fuchs (SUI) en Leone Jei, in topvorm, eindigden met een foutloze rit. Ben Maher (GBR), de titelverdediger, kreeg een springfout op de muur met Dallas Vegas Batilly, wat hun rit in mineur deed eindigen maar wel eentje die goed genoeg was voor een kwalificatie. 

Janakabhorn Karunayadhaj (THA) debuteerde op Kinmar Argalux maar werd door de jury uit de wedstrijd gehaald na een fout op het water en een foute afstand richting de dubbel, eindigend met 32 strafpunten.

Stephan de Freitas Barcha (BRA) en Primavera plaatsten zich voor de finale met een foutloze rit. Omar Abdul Aziz Al Marzooqi (UAE) en Enjoy de La Mure kregen een tijdsfout, maar kwalificeerden zich toch voor de finale.

FINALISTEN VOOR DE OLYMPISCHE INDIVIDUELE FINALE

1. Julien Epaillard (FRA) - Dubai du Cedre
2. Shane Sweetnam (IRL) - James Kann Cruz
3. Daniel Coyle (IRL) - Legacy
4. Harrie Smolders (NED) - Uricas v/d Kattevennen
5. Martin Fuchs (SUI) - Leone Jei
6. Steve Guerdat (SUI) - Dynamix de Belheme
7. Henrik von Eckermann (SWE) - King Edward
8. Emanuele Camilli (ITA) - Odense Odeveld
9. Kim Emmen (NED) - Imagine
10. Abdulrahman Alrajhi (KSA) - Ventago
11. Harry Charles (GBR) - Romeo 88
12. Scott Brash (GBR) - Jefferson
13. Stephan de Freitas Barcha (BRA) - Primavera
14. Victoria Gulliksen (NOR) - Mistral van de Vogelzang
15. Gilles Thomas (BEL) - Ermitage Kalone
16. Karl Cook (USA) - Caracole de la Roque
17. Rodrigo Pessoa (BRA) - Major Tom
18. Andres Azcarraga (MEX) - Contendros 2
19. Ramzy Al Duhami (KSA) - Untouchable 32
20. Takashi Haase Shibayama (JPN) - Karamell M&M
21. Omar Abdul Aziz Al Marzooqi (UAE) - Enjoy de la Mure
22. Maikel van der Vleuten (NED) - Beauville Z
23. Gregory Wathelet (BEL) - Bond Jamesbond de Hay
24. Christian Kukuk (GER) - Checker 47
25. Simon Delestre (FRA) - I Amelusina R 51
26. Max Kühner (AUT) - Elektric Blue P
27. Laura Kraut (USA) - Baloutinue
28. Ben Maher (GBR) - Dallas Vegas Batilly
29. Jose Maria Larocca (ARG) - Finn Lente
30. Philipp Weishaupt (GER) - Zineday