Eenmaal de laatste drie combinaties aan de start kwamen was het de Britse Laura Collett die met London 52 de druk zette na een foutloze omloop. Australië Christopher Burton wist met zijn Shadow Man ook foutloos te blijven en verdrong Collett - met enkel nog Michael Jung aan de start - naar het brons. Voor Duitser, Michael Jung stond er heel wat op het spel. Hij kon zijn derde individuele Olympische gouden medaille huiswaarts nemen. Jung en Chipmunk FRH bleven foutoos en schreven zo het individueel goud op naam!

Lara de Liedekerke-Meier 13e

De Chinese springruiter Hua Tian Alex kwam in deze individuele finale als eerste aan de start. Samen met Jilsonne van Bareelhof nam hij de start met 44.20 strafpunten. Het duo wist na een foutloze omloop dat resultaat te houden. Met tijdsfouten op naam van de Zweedse Louise Romeike en Caspian 15 bleef de Chinees korte tijd op kop van het klassement.

Het was al duidelijk na de cross in Parijs. Het waren eerlijke Spelen waarbij het oog op dierenwelzijn centraal stond. Ook in de jumping finale bleek dit zo met een ruim gebouwd parcours. Dit vertaalde zich in heel wat foutloze omlopen.

Voor Zowel Karin Donckers als Lara de Liedekerke-Meier was het verschil met de voorlopige nummer één, Michael Jung (GER), minimaal 16 punten. Karin Donckers kwam als eerste aan de start met Leipheimer van 't Verahof, op plaats acht. De Belgische amazone kwam de driesprong ruim en vlot binnen maar wist met balans haar paard er foutloos doorhen te loodsten. Donckers hield het hout in de lepels maar was net buiten de toegestane tijd wat in 0.40 extra strafpunten resulteerde. Ze neemt zo meteen de leiding.

Landgenote Lara de Liedekerke-Meier volgt aan de start in het zadel van Origi. De Belgische deed wat van haar verwacht werd en hield het foutloos.  Met in totaal 35.60 strafpunten een verschil van net geen 14 strafpunten met de voorlopige nummer één... halverwege de finale wist de Belgische amazone aan haar leiderspositie vast te houden!

Dertiende aan de start, de Zweedse amazone Frida Andersen en Box Leo wisten een foutloze finish te presteren. Met 2.30 strafpunten verschil namen ze zo de leiding van Lara de Liedekerke-Meier over.

Voorafgaan liet Janneke Boonzaaijer al weten "heel veel zin te hebben in de tweede ronde."... "Het is een droom die ik hier leef," vertelt ze verder. De Nederlandse imponeerde met Champ de Tailleur verder na een foutloze omloop!