Het Anglo European Studbook (AES) is in Nederland een juridische procedure gestart tegen het KNHS. Reden van deze procedure is een discussie omtrent het niet mogen deelnemen van in Nederland geboren AES paarden aan de kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap jonge paarden in Zangersheide. Begin juni schreef het AES al een open brief (klik hier) om de situatie aan te kaarten. Enkele weken later kregen zij een schrijven van de KNHS (klik hier) dat zij de kwestie gingen bekijken. Vorige week reageerde de KNHS dan uitgebreid op deze open brief (klik hier). Voor het AES voldoen deze argumenten niet en ondernemen zij nu verdere stappen. "Wij vinden dit teleurstellend met name omdat als gevolg hiervan in Nederland een oneerlijke situatie in stand wordt gehouden. Ook vanuit onze achterban en door de ruiters in het algemeen wordt hierop teleurstellend gereageerd.

In onze ogen zijn de argumenten die de KNHS in haar reactie aandraagt niet juist. Het criterium om mee te mogen doen aan het WK voor de jonge paarden is immers het lidmaatschap van een stamboek erkend door de WBFSH. Waar de KNHS aangeeft dat het moet gaan om een Nederlands stamboek om via de door de KNHS hiertoe georganiseerde selectiewedstrijden in aanmerking te komen voor uitzending naar het WK, is dit niet juist. Dat volgt ook niet uit de reglementen van de overkoepelende/organiserende bond. Wij stellen ook vast dat dit  in vrijwel geen van de andere landen waarin deelnemende stamboeken zijn gevestigd geldt. In al die andere landen kunnen ruiter en  paard behorend tot een stamboek erkend door de WBFSH zich kwalificeren voor de WK ongeacht of het betreffende stamboek in dat land is gevestigd. Voorbeelden van landen dicht bij huis waar het wel op een juiste manier gebeurd zijn o.a. het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België en Frankrijk.

Nu de KNHS ons standpunt afwijst en een discussie hierover uit de weg gaat zijn wij genoodzaakt om verdere stappen te nemen. Dit zijn wij verplicht aan onder meer onze fokkers , eigenaren, ruiters en aan de sport in het algemeen. Wij zullen dan ook op korte termijn een gerechtelijke procedure beginnen tegen de KNHS."