Di Cantero van ter HulstIn de accommodatie van de Hunters Studfarm organiseerde BWP Vleteren dit weekend z'n 18e wedstrijd vrijspringen. Ondanks het economisch minder gunstig klimaat, mocht de organisatie toch een 90-tal jonge paarden verwelkomen. Onder het vakkundig oog van de jury, bestaande uit Laurant Persyn, Michel Vanderhasselt en Marcel Van Dyck, werden de paarden beoordeeld op techniek, vermogen, afdruk, bascule en galop.

De pony's mochten als eerste de piste betreden en in deze rubriek was het de merrie Oilily (v. Heros Ter Putte), in eigendom van Jacky Bonami, die de jury het meest wist te bekoren. Orchid's Darling (v. Kantje's Carlando) van fokker-eigenaar Inge Vandevelde werd tweede.

In de proef voor vierjarigen was het de Muscaris d'Ariel-merrie Jana van 't Eikhof die de overwinning op haar naam schreef. Deze merrie, uit een Bentley van T&L-moeder, van fokker-eigenaar Francis Vanhoutte kreeg een totaal van 75,3 procent. Jaleo van het Heuvelland (v. Hunter's Scendix), gefokt door Peter Louwagie, werd met 73,64% knap tweede op de voet gevolgd door Jassimo van de Mangelaar. De hengst Massimo tekende voor het vaderschap van deze schimmelruin, die langs moederszijde afstamt van T'is Voltaire. Jassimo werd gefokt door Kurt & Ann Hendryks-Vanacker, ondermeer bekend van de internationaal springende Watch Me van de Mangelaar.

Daarna was het de beurt aan de tweejarige paarden, die in twee reeksen onderverdeeld werden. Di Cantero van ter Hulst (v. Diamant de Semilly) werd door het publiek onthaald op spontaan applaus na enkele spectaculaire sprongen en wist ook de jury te bekoren. De zwartbruine hengst van fokker-eigenaar Bernard Duvillier werd gefokt uit een Corrado I-merrie en kreeg zowel op vermogen, afdruk als techniek een 16 en dat leverde hem een totaalpercentage van 78,03% op, goed voor de overwinning. Leonardo van 't Heuvelland (v. Calato) plaatste zich op de tweede plaats. De bruine hengst gefokt door en in eigendom van Frans en Heidi Nollet kreeg een totaal score van 72,73%. De Filou De Muze-merrie Litchi de la Linerie van fokker-eigenaar Jeroen Lissens die een mooie springtechniek liet zien, vervolledigde de top drie met een score van 71,82%. Nabab's Diamond vt Willebeke Z (v. Nabab de Reve), gefokt bij Karel Decneudt, wist zich ook nog te klasseren op een vierde plaats dankzij een score van 70,91%.

In de B-reeks van de tweejarigen ging Canora Z (v. Clintissimo Z) met de overwinning lopen. De vossemerrie van fokker-eigenaar Jeroen Lepouttre bleef met haar score van 73,79% net voor Luna van Schore. Deze Darco-merrie, gefokt door Winfried Lefevere, kreeg een score van 73,48%. De derde plaats was voor Verdilo vt Willebeke Z (v. Verdi), een fokproduct van Karel Decneudt, met 71,67%. Ook Le Norman van het Wilgenbos (v. Norman Pre Noir) kon zich nog klasseren. De hengst van fokker-eigenaar Flip Werbrouck behaalde een score van 71,21 %.

Tijdens de overkamping van de tweejarigen, een duel tussen de winnaars van beide reeksen, bleek andermaal de superioriteit van Di Cantero van ter Hulst en hij werd dan ook terecht tot kampioen bij de tweejarigen genomineerd.

"Thuisspeler" Karcus van de Hunters, gefokt door Hunters Studfarm, won de A-reeks bij de driejarigen. De nazaat van Hunter's Argentus dankte zijn hoge score van 77,12 % vooral dankzij zijn vermogen. Funny Boy V (v. Bustique), gefokt in Nederland en in eigendom van Guido Dervaux, werd tweede met 74,39%. De derde plek was weggelegd voor een fokproduct van Winfried Lefevere met Emier van Schore (v. Numero Uno). Deze bruine ruin kreeg 73,33%. De nakomelingen van Der Senaat 111 doen het goed en dat bewees ook zijn enige nakomeling op de vrijspringwedstrijd van BWP Vleteren. Karaat Hof ten Zoetendale van fokker Arnold Lootens klasseerde zich met 73,18% nog op een vierde plaats.

In de laatste reeks van de dag, de B-reeks bij de driejarige paarden, was het Breemeersen Adorado die tekende voor het vaderschap van de winnaar. De schimmelruin Kadorado van fokker-eigenaar Freddy De Vos scoorde over de ganse lijn goed en behaalde een eindscore van 77,58%. Hij werd op de voet gevolgd door een fokproduct van André Braeckevelt. De Diarodo-hengst Kadance van 't Zorgvliet, uit dezelfde moederlijn als de gekeurde hengst For Joy van 't Zorgvliet, sprong zich vooral in de kijker dankzij z'n vermogen, techniek en afdruk, maar moest wat onderdoen op de galop en strandde op die manier op een nipte tweede plaats met 77,27%. Kalitee van het Wilgenbos (v. Dollar du Murier) van fokker Flip Werbrouck werd knap derde met een totaalscore van 76,52%. Keitaro van 't Neohof (v. Hunters Argentus) van fokker Steven Suffys en in eigendom van Jolien Delancker klasseerde zich met zijn score van 74,55% nog op een vierde plaats.

In de overkamping bij de driejarige paarden waren Karcus van de Hunters en Kadorado aan elkaar gewaagd. Toch was het de Breemeersen Adorado-zoon die zijn kampioenstitel mocht verlengen (vorig jaar was Kadorado al kampioen bij de tweejarigen in Vleteren).

Bron: Equnews
Foto: Martine Tandt