Samen met Xander, Karsten en Danny zitten we aan de binnenpiste van het Azelhof in Lier waar de Kersthappening doorgaat. De twee broers zijn nog uitgelaten over hun gouden en zilveren medaille maar ook enthousiast om hun papa Danny nog te zien springen die avond. Wat begon als een hobby voor hen, groeide uit tot een passie. De paardenmicrobe hebben mama Ellen en papa Danny duidelijk doorgegeven aan hun twee zoontjes. 

Sterke concurrentie tussen de broers  

De oudste van de twee Xander, won de 1.00m rubriek met zijn trouwe maatje VDB Cordoba. Hij reed een scherpe tijd van 28,43 seconden die zijn jongere broer Karsten met Cargo Z probeerde te kloppen. Met een tijd van 28,69 haalde hij het net niet van Xander. Misschien gelukkig maar, want er is wel enige competitie tussen de twee broers, vooral Xander heeft een stevige winnersmentaliteit. "Als ik eerste sta en Karsten rijdt mij eraf, dan vind ik het echt niet tof. Omgekeerd maakt dat niet uit. Karsten heeft daar geen problemen mee", zegt Xander. Danny kan dat ook meteen beamen. "Als de kleinste Xander eraf rijdt dan zit het inderdaad niet goed. Als Karsten eerst staat en Xander moet nog binnen, dan moet ik vaak zeggen om rustig te blijven want anders vliegt hij echt binnen. Voor Karsten maakt het allemaal niet uit, als het maar plezant was", zegt Danny. 

Sneller dan de papa  

Xander verliest niet graag van zijn broer maar ook niet van zijn papa als ze in dezelfde proef rijden. "Als ik met bijvoorbeeld jonge paarden in dezelfde proef rij als Xander wil hij eens zo graag winnen. Hij wil eigenlijk gewoon altijd winnen", zegt Danny. Xander springt meteen in het gesprek om trots te vertellen dat hij zijn papa al eens van de overwinning heeft gehouden. "Ik heb papa er al is af kunnen rijden! Dat was echt leuk", zegt Xander enthousiast. Danny legt uit: "Hij had een goed rondje in 90cm gereden en hij vroeg mij wanneer hij is 1.00m mocht proberen. Je kon nog bij inschrijven dus ik schrijf hem bij in, diezelfde dag nog. Hij rijdt binnen en rijdt zijn parcours. Ik leg hem uit hoe en wat en hij draait overal tussendoor. Hij komt terug buiten en ik bel Ellen op en ik zeg: 'Schat, ik denk dat hij gewonnen heeft.' Hij ging als vierde of vijfde binnen en er moesten nog zeker 80 combinaties komen. Maar ik wist dat ze hem er niet gingen afrijden. Ik was zelf twee of drie seconden trager. Het zat gewoon allemaal mooi in elkaar."

Slim leren rijden 

"Onlangs wou Xander echt winnen, maar had hij voor mij, echt slecht gereden. Dat ze winnen is plezant, maar de manier waarop is belangrijker voor mij dan het resultaat. Ik heb liever dat ze proper gereden hebben en derde zijn dan dat ze onnozel gereden hebben en gewonnen zijn. Als je wil blijven paardrijden moet je ook blijven nadenken. Xander vergeet dat soms wel is", aldus Danny. Dat winnen zeker plezant is, ontkent Danny niet. Hoe dan ook blijft hij erbij dat je slim moet rijden en je parcours op een deftige manier moet afronden. "De manier waarop is voor mij echt het belangrijkste. Als je nadenkt en deftig rijdt ga je op het einde van het jaar veel meer kunnen winnen. Veel mensen vergeten na te denken. Die rijden volle gas en denken dat je met enkel snelheid kan winnen", legt Danny uit. 

Het geheim van Danny Van Es zijn talloze overwinningen 

"Als je altijd een beetje op reserve blijft rijden pak je het slimmer aan en maak je meer kans. Je kan niet elke week volle gas geven en voor de winst gaan. Dan begin je te plat te rijden en dat gaat ook niet elk weekend voor uw paard. Ik probeer altijd met een beetje reserve te rijden. Ik rij ook niet altijd voor de overwinning. Als je elke keer tot in de rode duwt, gaat de motor snel kapot zijn. Als je steeds in het oranje rijdt gaat de motor langer mee", vertelt Danny. Op de vraag waar hij denkt het verschil te maken gaf hij een kort en bondig antwoord: "Ervaring. Het draait echt om ervaring. Daarnaast, ik win ook niet altijd hé. Ik ben ook wel eens tweede of derde maar dat zien de mensen dan niet."

Tips from the master 

Die ervaring halen we door zo veel mogelijk te rijden en te leren van de besten. Danny deelde alvast enkele tips waar ambitieuze ruiters al mee verder kunnen. "Een goed evenwicht, een goed tempo is belangrijk dan de juiste afstand. De meeste mensen klagen alleen maar over de afstand en zijn niets anders aan het doen. Dan beginnen ze trekken en vallen ze bijvoorbeeld uit hun galop. Basistempo is veel belangrijker. Daarnaast is het springen ook alleen maar van vertrek tot landing. Al de rest heeft te maken met de scholing onderweg, het werken aan het dressuurmatig aspect. Dat probeer ik Xander en Karsten ook bij te brengen", aldus Danny. 

Mama en papa op een voetstuk 

De meeste jonge ruiters kijken enorm op naar de wereldtoppers zoals Peder Fredericson, Henrik von Eckermann, Niels Bruynseels... Maar op de vraag wie hun grootste voorbeeld was in de sport riepen Xander en Karsten binnen de seconde mooi in koor uit: "Papa!" Zelfs wanneer Danny verrast reageerde dat ze eender wie mochten kiezen, bleven de twee broers steevast bij hun antwoord. "We hebben van papa en mama echt alles geleerd en alles opgepikt. Als papa bijvoorbeeld zegt 'Vandaag ga ik voor de eerste en tweede plaats' dan doet die dat ook gewoon. Dat vinden we echt sjiek", vertelt Xander trots. Een mooier compliment kan je als ouder én als ruiter niet krijgen! 

Bron: Equnews