De volgende vijf vrouwen uit de paardensector zijn zorgvuldig geselecteerd om plaats te nemen in deze top vijf van de National Women in Sports Day. Natuurlijk is deze lijst veel te kort om alle krachtige vrouwen in de hippische wereld te benoemen. Elke vrouw die invloed uitoefent op onze paardensport speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hippische sector! 

1. Danielle G. Waldman 

Dani G. Waldman, "de vrouw met de veren", is een professionele amazone en misschien wel een van de meest opmerkelijke verschijningen in de piste. De vliegende veren die zorgvuldig in haar haren zijn geweven maken een statement om 'u' tegen te zeggen. "Ik vind het niet fijn dat er minder vrouwen dan mannen zijn aan de top van onze sport. Ik voel geen gelijkheid", gaat Dani van start. "Er is een duidelijk verschil tussen man en vrouw. Om alle vrouwen over 1 kam te scheren is moeilijk voor mij. Sommige vrouwen rijden bepaalde paarden beter dan mannen doen, maar ook andersom. Er zijn bepaalde krachten die vrouwen bezitten en ook mindere punten. Hoe dan ook, I love when I kick the guys' asses", besluit de Amerikaanse amazone. 

2. Judy Ann Melchior 

Heeft Judy Ann-Melchior zelfs een introductie nodig? Als er 1 powerwoman in de paardensport is, dan is zij het wel. Als internationale springruiter, fokker en eigenaresse van het grootste springpaardenstamboek ter wereld: Studbook Zangersheide, is Judy Ann een van de steunpilaren in onze sector. "Ik probeer niet Léon II te zijn", zegt Judy Ann. "Die schoenen zijn te groot om te vullen. Ik doe mijn best om de zaken zo goed mogelijk voort te zetten en te blijven groeien. Paarden maken mij gelukkig, ik kan me geen ander leven voorstellen." 

3. Jessica Springsteen 

Als je in de piste een amazone spot die er niet alleen perfect uitziet maar ook nog eens over bakken talent beschikt, dan ben je ongetwijfeld naar Jessica Springsteen aan het kijken. Deze Amerikaanse en Olympische amazone is te zien op het hoogste niveau van de sport. Ze vormt een voorbeeld voor heel veel jonge meisjes die ontzettend opkijken naar haar. Hoe perfect alles wat ze doet ook lijkt, liep het ook niet altijd van een leien dakje voor Jessica. "Toen ik achttien werd, werd alles opeens veel moeilijker. Ik was gewoon van heel vaak mee vooraan te kunnen eindigen en te winnen. Wanneer je die leeftijd van achttien overschrijft sta je opeens lijnrecht tegenover ruiters die ouder zijn en bakken ervaring hebben", legt Jessica uit. Hoe dan ook heeft ze zich kunnen bewijzen als een topamazone en een groot rolmodel in de sport. 

4. Malin Baryard-Johnsson

Met een gouden Olympische medaille rond haar nek is Malin een van dé van vrouwelijke toppers in de paardensport. Wanneer deze Zweedse amazone de piste betreedt, kan je het niet helpen om op te kijken. Haar unieke rijkleding en de zelfzekerheid waarmee ze door het leven gaat is een voorbeeld voor alle jonge vrouwen. Daarnaast zet ze zich ook voortdurend in voor het algemeen welzijn van paarden over heel de wereld met haar ReGive-Project. "Onze paarden doen alles voor ons, maar niet iedereen is in de positie om hetzelfde voor zijn paard te doen. Via ReGive kunnen we het leven van dappere, sterke paarden en hun eigenaars in kwetsbare delen van de wereld helpen verbeteren.

5. Laura Kraut 

Tot slot, we saved the best for last! Kraut nam driemaal deel aan de Olympische Spelen en is te zien op de grootste wedstrijden ter wereld. Ze was de oudste Amerikaanse atlete ooit die een podiumplaats wist te bemachtigen sinds 1904 met een zilveren teammedaille. Deze powervrouw zit al meer dan 50 jaar in de hippische sector en heeft wereldwijd haar stempel gedrukt als succesvolle amazone, coach en vooral een vrouw met een rugzak vol talent. Kraut is een heus ankerpunt in de paardensport. US Equestrian heeft Laura Kraut eerder dit jaar nog uitgeroepen tot International Equestrian of the Year. 

De geschiedenis achter NGWSD 

Sinds 1987 wordt ieder jaar door het Congres van de Verenigde Staten de bijdragen van vrouwen aan sport en samenleving erkent tijdens de eerste week van februari. In dat jaar was het President Ronald Reagan die de proclamatie 5606, in het leven riep als National Women in Sports Day. Deze jaarlijkse viering ging van start met met Olympische volleybal speelster Flo Hyman voor haar prestaties en werk voor gelijkheid in de sport. Sinds haar overlijden is deze dag uitgegroeid tot een viering van alle vrouwelijke atleten en sportieve carrières.  

Bron: Equnews 
Foto: © Tomas Holcbecher