Slaan met de voorbenen kan vele verschillende oorzaken hebben. Meestal is het een context gebonden probleem. Enkele problemen kunnen zijn dat het paard pijn wil vermijden, ervaring dat schrapen leidt tot een snoepje, de behoefte aan meer beweging, onaangename ervaringen uit het verleden, jouw eigen gemoedstoestand en gedrag of verwijderd zijn van de kudde. 

Zoek eerst het probleem

Zoals je ziet zijn er veel verschillende redenen die ertoe kunnen leiden dat jouw paard gaat schrapen en kappen met de voorbenen in de poetsplaats. Zorg ervoor dat je weet wat de oorzaak is voor je oplossingen gaat zoeken. Dan is de kans groter dat je het probleem sneller oplost. Je eigen aannames komen meestal niet overeen met de motivatie voor het gedrag van het paard zelf. Het gebeurt te vaak dat de mens van alles voor het paard invult en daardoor veel belangrijke info mist. 

Wat wil je je paard aanleren? 

Marlies Brunings raad ook aan om het gebruik van een zweep om je paard iets ‘af te leren’ , te vermijden. Je bereikt er alleen maar mee dat zijn vertrouwen in jou naar beneden gaat. Denk vooral na over wat je je paard wilt leren, niet wat je wilt afleren. Met consequent én op de juiste moment te belonen bouw je een veilige relatie op met je paard! 

Bron: Bitmagazine.nl 

Foto: Pinterest