De belangrijkste discussie, die over de stop op de aankoop van landbouwgrond, werd uiteindelijk beslecht met een halve pauzeknop. Lees: er komt wel degelijk een tijdelijke stop op de aankoop van landbouwgrond tot oktober. Dat was een belangrijke eis van CD&V. Daarbij wordt wel in een uitzondering voorzien voor de aanleg van fietspaden of andere belangrijke infrastructuur.


Tegelijk haalt ook N-VA-minister Zuhal Demir een belangrijke slag thuis. Voor al het Europees beschermde natuurgebied wordt nog in een uitzondering voorzien. Daar kan de overheid dus toch nog altijd overgaan tot het aankopen van grond. CD&V aanvaardt dat met lange tanden, maar wil daar nog een verkiezingsthema van maken.


Daarnaast is er nog een reeks toegevingen waarmee de Vlaamse regering de boeren probeert tegemoet te komen, waaronder het schrappen van de nulbemesting in het VEN-gebied – al kan een onderzoek dat nog terugdraaien – minder administratieve lasten en een eenvoudigere procedure voor wie aanpassingen wil doorvoeren voor de stikstofdoelstellingen.


Daarnaast wordt een werkgroep opgestart met landbouw- en natuurorganisaties om samen het ruimtelijke beleid uit te tekenen en een planologische uitruil te doen van landbouw- en natuur­gebied. Dat moet weliswaar nog ­allemaal concreet vorm krijgen. Hier zou het dan ook opportuun zijn dat de hippische sector zich opdringt in het debat!


bron: De Standaard/Equnews