Het princiepsakkoord voorziet onder meer in een verstrenging van de bemestingsnormen in gebieden waar de kwaliteitsnormen nog niet gehaald zijn. Landbouwers zullen er worden gestimuleerd om duurzamere bemesting toe te passen. Daarnaast komen er langs alle waterlopen bufferzones van drie meter breed, vrij van bemesting en pesticiden. Daar mogen buffergewassen komen, of het terrein moet braak blijven liggen. In natuurgebieden en waar de waterkwaliteit onvoldoende is, moeten de bufferzones vijf meter breed zijn, voor nitraatgevoelige teelten.

Draagvlak

De betrokken organisaties - Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Groene Kring, BioForum, Vlaams Agrarisch Centrum, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en de West-Vlaamse Milieufederatie - benadrukken dat het niet om “een loutere oplijsting van aparte voorstellen” gaat, maar wel om “een samenhangend geheel waarvan de impact verder zal gaan dan enkel de verbetering van de waterkwaliteit”. Bovendien is er draagvlak bij zowel de milieu- als de landbouwsector, klinkt het.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden. Zij gaf de betrokken organisaties eind vorig jaar de opdracht om te overleggen nadat een eerste voorstel van de administratie de gemoederen had verhit. Dat nieuw overlegmodel lijkt nu in een eerste fase geslaagd, zegt ze.

Demir: "Iedereen wint bij een betere waterkwaliteit"

Het kabinet-Demir analyseert het voorstel nu. "Ik hoop komende vrijdag even veel verantwoordelijkheidszin vast te stellen bij alle coalitiepartners wanneer ik in de ministerraad de definitieve vaststelling van het stikstofplan, conform de conceptnota van zondag, ter goedkeuring voorleg", klinkt het fijntjes bij de minister.

Het princiepsakkoord moet nadien ook nog worden afgetoetst bij de Europese Commissie, waarna het vertaald moet worden in een decreet met de concrete uitwerking van de maatregelen. 'MAP 7' zoals het in het jargon genoemd wordt, zou volgend jaar moeten ingaan.

Het eerste mestactieplan dateert al van 1996, maar de Vlaamse waterlopen voldoen nog altijd niet aan de Europese richtlijnen: slechts van één van de 195 waterlichamen in Vlaanderen is de ecologische kwaliteit voldoende, stelt Demir. Een zevende verstrenging drong zich dan ook op.

"Iedereen wint bij een betere waterkwaliteit”, zegt de N-VA-minister. “Fauna en flora krijgen opnieuw meer kansen. Minder vervuiling betekent dat er minder zuiveringsstappen nodig zijn om het water te gebruiken als drinkwater of in de industrie en de landbouw. En schone en veilige waterlopen dragen ook bij aan een aangenamere leefomgeving.”

CD&V en N-VA vinden mestactieplan opsteker: "Overleg werkt"

Zowel CD&V als N-VA putte woensdag in het Vlaams Parlement moed uit het goedgekeurde mestactieplan. De besmuikte verwijzingen naar het falende stikstofoverleg vlogen over en weer.

"Overleg werkt. Naar mensen luisteren en betrokkenheid werkt”, analyseerde Tinne Rombouts van CD&V. “Landbouw en milieu kunnen perfect samengaan als we echt naar elkaar luisteren. Want wie weet best wat er leeft in de sector? Dat zijn de middenveldorganisaties. Met andere woorden minister: laat ons hier de les uit trekken dat, als we het middenveld betrekken, dat we dan al half gewonnen hebben. Maar als we ze overslaan, gaan we geen goal maken.”

Minister Demir herhaalde haar tevredenheid met het akkoord en liet zich wederom fijntjes uit: “Verantwoordelijkheid nemen in moeilijke dossiers is belangrijk. Goed dat iedereen uit zijn loopgraven komt en kijkt hoe ze elkaar kunnen vinden”.


Bron: HLN