"Ik vrees dat nu beginnen enten echt vijgen na Pasen zijn", gaat hij van start. "Het vaccin dat geregistreerd is voor rhino, heeft een preventieve werking en is bovendien niet werkzaam voor de neurologische vorm van de ziekte. Het vaccin zorgt er wel voor dat de infecties gereduceerd worden en dat het virus niet zo snel van paard tot paard kan worden overgegeven. Dit uit zich natuurlijk in een minder hoge besmettingsgraad en een kleiner aantal neurologische varianten. In de UK is er momenteel geen vaccin geregistreerd dat bewezen werkzaam is tegen de neurologische variant". 

"Als je een paard ent tegen rhino, zal zijn lichaam hierop reageren. Paradoxaal leidt dat er net toe dat de ziekte zich gedurende de eerste dagen na de vaccinatie makkelijker ontwikkelt voor het een bescherming tegen het virus zal bieden. Ik denk dus dat je paard enten tegen rhino middenin een uitbraak sowieso geen goed idee is. Misschien zijn paarden die wel ingeënt zijn tegen het virus op stal drager en zorgt het snelle vaccineren van jouw paard er nu net voor dat de ziekte effectief uitbreekt. Vaccinatie moet gezien worden als een preventief middel, niet als een medicijn". 

"Ik twijfel er niet aan dat er in de toekomst nog uitbraken van dit virus zullen zijn", aldus Rendle. "De recente gebeurtenissen in Spanje hebben wat mij betreft het gevaar van uitbraken van dit virus getoond als paarden en paardeneigenaars in grote aantallen over de wereld reizen. Ik denk dus dat van de vaccinatie zeker en vast een prioriteit gemaakt moet worden maar nu is niet het juiste moment om in allerijl alle paarden te beginnen enten. Niemand weet hoe lang de uitbraak in Europa zal duren en ik raad dan ook aan om paarden die zich momenteel op het Europese vasteland bevinden of paarden die daarheen moeten reizen nu niet in te enten. Als je toch beslist om je paard nu te enten, moet deze vaccinatie om de zes maanden herhaald worden. Eén keer enten heeft geen zin en biedt niet voldoende bescherming". 


Bron: Horse & Hound