Wat zijn je doelen voor de rest van het jaar?

Ik ga naar CHI Genève voor de U25 proeven en daarna naar Mechelen in België aan het eind van het jaar en ik kijk echt uit naar deze wedstrijden!

Wat zijn je plannen, dromen en ambities voor 2022?

Ik heb een aantal prachtige paarden, maar de meeste van hen zijn jonger en hebben dus nog niet veel ervaring. Ik probeerde ze dit jaar op te bouwen, dus volgend jaar zou ik graag grotere proeven met ze springen. Mijn belangrijkste doel is om naar de Europese kampioenschappen voor Young Riders te gaan. Dit is het laatste jaar dat ik mee mag doen, en ik zou graag met een sterk team gaan en een kans maken op een medaille.

Je hebt tot nu toe een mooie carrière gehad - wat is je meest trotse moment geweest?

Toen ik 13 jaar oud was, won ik individueel brons op de Europese kampioenschappen pony's. Ik was erg blij met dit resultaat omdat het een grote verrassing was om het daar zo goed te doen. Maar ik denk dat mijn meest trotse moment het winnen van goud in teamverband was op de Europese kampioenschappen voor junioren in Fontainebleau. Het was zo'n speciaal team omdat we allemaal al zo lang vrienden waren, dus om samen teamgoud te winnen was ongelofelijk. Het is een ervaring waar ik tot op de dag van vandaag aan denk, en ik denk dat ik er nog heel lang aan zal denken.

Hoe ging je om met de druk van het feit dat je op de drempel stond van deze prestaties - hoe ga je om met druk op zo'n jonge leeftijd?

Ik word niet echt nerveus, dus ik vind het niet zo moeilijk om met de druk om te gaan. Op het moment zelf voel ik de druk niet echt, maar als een grote wedstrijd is afgelopen, besef ik dat de druk weg is en dat is een opluchting. Maar de grote momenten zijn waar we voor leven in onze sport, en we hebben het geluk om mee te kunnen doen aan kampioenschappen of Grands Prix, dus ik denk dat de druk een voorrecht is.

Wie heeft je het meest geïnspireerd tijdens je carrière?

Er zijn zoveel ruiters die me geïnspireerd hebben, maar de persoon die me het meest geïnspireerd heeft is denk ik mijn vader. Ik heb alles aan hem te danken, hij heeft me ontelbare kansen en mogelijkheden gegeven met mijn pony's en paarden. Wat hij thuis heeft opgebouwd en hoe hij mij en mijn vier broers van paarden heeft voorzien is ongelooflijk. Ondanks dat hij altijd weg is op concoursen, is hij ook in staat om thuis de stallen en het bedrijf succesvol draaiende te houden. Om zowel succesvol te zijn in de sport als in het bedrijfsleven is erg moeilijk, dus ik vind dit erg inspirerend en ik hoop dat ik het op een dag zelf ook kan.

Je komt uit een springpaardendynastie - was er ooit een gedachte dat jij en je broers geen carrière in de springsport zouden nastreven?

Onze ouders hebben ons nooit echt gepusht om een carrière met paarden te hebben. Toen we opgroeiden, deden we aan verschillende sporten, zoals voetbal, tennis en hardlopen. Maar we waren elke dag bij de paarden; ik denk dat we ervoor geboren zijn. We houden van de paarden en hebben de wil om het elke dag te doen. Ik hou ook van de relaties die je met de paarden kunt opbouwen.

Wat houdt je gemotiveerd en hongerig naar succes?

Het kijken naar de grote wedstrijden en natuurlijk mijn broers en vader erbij maakt me zeer gemotiveerd. Deze wedstrijden hebben altijd zulke speciale momenten en sferen, en ik zou het geweldig vinden om ooit in de Majors te kunnen rijden. Het enige wat ik wil doen is mijn uiterste best om elke week op het hoogste niveau mee te kunnen doen, en daarnaast een geweldige relatie en band met mijn paarden te kunnen hebben.

Is er een paard waar je een speciale band mee hebt gehad?

Toen ik 16 jaar oud was, had ik een paard dat Jaimi van Dorperheide heette. Ze was heel speciaal voor mij, omdat we haar zelf hebben gefokt en ze was een van de eerste paarden waarmee ik in grotere proeven mee kon doen. Ze was extreem getalenteerd en heel snel, maar ze had ook een ongelooflijk karakter - ze was zo intelligent. We hadden zo'n geweldig partnerschap samen en zij was echt het paard waarmee alles voor mij begon.

Kun je ons iets vertellen over de paarden die je op dit moment hebt?

Ik heb op dit moment een geweldige reeks paarden, veel van hen zijn jonger, maar ik heb een ouder paard genaamd Aqaba De Leau, die onlangs derde werd in een 3*-klasse in Italië, en ze heeft ook in een aantal grotere proeven gesprongen dit jaar. Ze is een geweldig paard en ze doet altijd haar best om foutloos te springen - ik ben erg blij dat ik haar heb. Ik heb een negenjarige, Cap Du Marais, die we halverwege het jaar hebben gekocht. Hij heeft nog niet al te veel ervaring, maar hij springt nu in een aantal grotere klassementsproeven en ik denk dat hij er een voor de toekomst is. Ik heb ook twee veelbelovende achtjarigen waarvan ik denk dat ze veel potentieel hebben. Ik ben heel blij met de paarden die ik nu heb. Ik denk dat ze allemaal heel getalenteerd en speciaal zijn, maar ze hebben wel wat meer tijd nodig om te rijpen en meer ervaring op te doen. Ik denk dat volgend jaar heel spannend gaat worden.

Hoe voelt het om de fans terug te hebben voor de shows?

Ik vind het geweldig dat de fans er zijn, ze maken de sport nog beter. Ze creëren zo'n geweldige sfeer; het is echt niet hetzelfde zonder hen daar. Ik denk dat het me motiveert om beter te presteren, en sommige paarden houden zeker van de sfeer en gaan voor de gelegenheid. Ik rijd liever voor een publiek, het is geweldig om de fans te horen juichen.

Presteer je beter als er publiek bij is?

Ik ben een beetje een showman, dus met publiek op de shows motiveer je me om beter te presteren. Ik hou er echt van als er veel lawaai en mensen zijn.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Het beste advies dat ik heb gekregen is om nooit op te geven. Elke ruiter krijgt te maken met ups en downs, en dat is normaal. Ik denk dat je moet blijven gaan en blijven proberen om beter te worden. Je moet ook blijven geloven en vertrouwen hebben in je systeem om je paard en jezelf te trainen, en ik denk dat het uiteindelijk wel zal lukken. Als alles goed gaat is het makkelijk om gemotiveerd te zijn, maar het is ook makkelijk om teleurgesteld te zijn en te worstelen als het niet zo goed gaat. Met paarden moet je genieten van de momenten dat het wel goed gaat; het zijn dieren, en er kan van alles gebeuren. Ik denk dat dit het speciale deel van onze sport is, de relaties en connecties die we met onze paarden hebben. De paarden zijn onze vrienden, en als je die band hebt, zullen ze voor je vechten. Het is ongelooflijk wanneer alles samenkomt in één moment, en je moet onthouden om die momenten te koesteren.

Wat betekent de Rolex Grand Slam of Show Jumping voor jou, als jonge ruiter?

De Rolex Grand Slam heeft de beste wedstrijden ter wereld en ik ga er altijd graag naartoe om mijn broers te zien meedoen. Het is mijn droom om er op een dag zelf aan deel te nemen. Elke ruiter droomt ervan om mee te doen en iedereen die met paarden te maken heeft wil er deel van uitmaken.

Wie denk je dat de volgende Rolex Grand Slam of Show Jumping winnaar zal zijn?

Het is heel moeilijk om te winnen, dus er zal een heel speciale ruiter voor nodig zijn. Maar ik denk dat Ben Maher en Explosion W zouden kunnen winnen. Ze zijn zo ongelooflijk getalenteerd; hun partnerschap is ongelooflijk en ze hebben bewezen dat ze kunnen winnen bij de grootste gelegenheden.

Ben je competitief met je broers?

Ja! We zijn erg competitief met elkaar. Mijn vader is eigenlijk de meest competitieve! Hij is een tijdje gestopt met paardrijden, maar nu doet hij weer mee aan dezelfde wedstrijden als wij. Hij plaagt ons als hij ons verslaat of sneller gaat dan ons. We willen elkaar altijd verslaan, en dat motiveert ons om beter te worden. Maar we zijn er ook altijd voor elkaar en we zorgen echt voor elkaar - we zijn echt één groot team. Ik leer zo veel van mijn broers en mijn vader door hun ervaring, maar als we in dezelfde proef zitten, willen we elkaar natuurlijk verslaan.

Hoe beslis je welke paarden naar welk familielid gaan?

Dat kan lastig zijn omdat we met z'n vijven zijn [vier broers en een vader], maar het is eigenlijk makkelijker dan mensen denken. Vaak beslissen we door wie het paard nodig heeft en bij wie het paard het beste past. Maar meestal vindt het paard de ruiter. We wisselen ook wel eens van paard. Tot nu toe hebben we dit proces heel goed doorstaan en ik hoop dat het in de toekomst zo blijft.

Heb je nog bijgeloof voor je aan een wedstrijd begint?

Niet echt; maar als een wedstrijd goed gaat, dan houd ik dezelfde das aan tot een wedstrijd of proef niet goed gaat - dan gaat hij in de was. Ik heb niet echt geluksbrengers.


Bron: Rolex Grand Slam