Volgens Ploegmakers en zijn team zijn verschillende milieufactoren noodzakelijk in de beleidsvoering van de paardensport. "Hoe we onze sport beoefenen en de manier waarop we met onze paarden omgaan zullen in lijn moeten liggen met de maatschappelijke normen en waarden."

In het persbericht legt de EEF de verantwoordelijkheid bij de nationale federaties. "Het is niet eenvoudig voor de paardensport om zich aan te passen aan deze nieuwe context. Onze sport gaat hand in hand met lange tradities. Maar de realiteit is dat mensen die weinig of geen kennis hebben van onze sport de relatie met onze paarden niet kunnen vatten."

"Al deze mensen en hun meningen zorgen voor een maatschappelijk draagvlak voor onze sport. Het is dus noodzakelijk dat dit draagvlak blijft en dat kan alleen als die mensen onze sport en relatie met het paard snappen. Om daartoe te komen moeten we paardenwelzijn, klimaatverandering, enz. omzetten in beleidsvoering."

Ook klimaatveranderingen

Ook de klimaatveranderingen worden aangehaald in het betoog. "Onze sector is afhankelijk van temperatuurswijzigingen. De nationale federaties dienen strategieën te ontwikkelen die de effecten van klimaatveranderingen onderzoeken. Extreme weersomstandigheden kunnen concoursen lamleggen (cfr. LGCT Miami) of ziektes bevorderen."