Van het weekend waren alle ogen gericht waren op de top SBS merrie HH Azur die met Mclain Ward de Wereldbeker finale in Omaha won. Maar ondertussen kon je in eigen land op het CSI van Bonheiden genieten van aanstormende talenten in de jonge paarden rubrieken voor 5, 6 en 7-jarige springpaarden. Ook in Bonheiden was het een internationaal toneel bij de finales voor de jonge paarden. In de 5-jarige rubriek ging de winst naar Tom Slattely, bij de 6-jarige was het de Zweedse Angelica Augustsson Zannotelli die won en  de Spaanse ruiter Julio Arias liet zich gelden bij de 7-jarige springpaarden. De Ierse Slattery was in vorm met zijn 5-jarige Hauform (v. Tangelo van de Zuuthoeve). Samen met de KWPN ruin liet hij 6 concurrenten achter zich in de finale. Danielle Ryder uit Groot Britannie deed met Excae Z (v. Emerald van 't Ruytershof) nog flink haar best om haar  buurman ven de nummer één positie te krijgen. Maar kwam met de jonge hengst 0.03 seconden te kort om de overwinning. Massimo De Boeck sprong met de BWP hengst Maestro vd Donkhoeve (v. Darco) naar een verdienstelijke derde plaats. Het duo was in 41.80 seconden de laatste en derde foutloze rit in de barrage neer te zetten. In de finale voor de 6-jarige springpaarden was De Boeck wederom de beste Belg. Ditmaal wist hij echter niet op het podium te eindigen maar werd hij met Cafe de Paris (v. Casall) vijfde. Met de hengst zette hij een foutloze rit van 41.15 seconden neer en eindigde achter Slattery die vierde werd met Larca van Erpecom (v. Kashmir van Schuttershof). Het podium was internationaal getint met winst voor Agustsson Zanotelli en de Shariva (v. Stolzenberg). Over het 1.25m hoge parcours was de amazone met haar merrie in 35.58 seconden niet van de eerste plaats te houden. Frederik B. Seim volgde met Quevara van de Vlierbeek Z (v. Quintus) anderhalve seconden later en werd tweede. Caio Carvalho Filho sprong naar een derde plaats met de merrie Fauve DB. De voor de stallen van Gilbert De Roock rijdende Arias liet an zich horen bij de 7-jarige springpaarden. Hij stuurde de Vigo d'Arsouilles-hengst  Kuanto bijna twee seconden sneller naar de finish dan Peter Moloney en de Chellano Z-zoon Compelling Z. Anthony Delage stuurde de hengst Scato van de Molenbrug Z (v. Hunter's Scendix)  in 47.97 seconden naar een derde plaats. Ann Carton Grootjans die met Funky Music de Grote Prijs later op de dag zou winnen heeft ook alweer flink wat jong talent klaar staan. De amazone sprong met met Assoumont de Reville (v. President) naar een vierde plaats en werd met haar merrie Kai Licha de Carmel (v. Prince van de Wolfsakker) vijfde.