De bevestiging voor opname in het LA 2028 Initial Sports Programme vond plaats op 3 februari 2022 tijdens de IOC-zitting in Beijing (CHN), en volgde op de aankondiging door het IOC in december 2021 dat paardensport tot de 28 voorgestelde sporten behoorde.

"We zijn verheugd met deze bevestiging, die een gloedvolle bevestiging is van de waardevolle bijdrage en nalatenschap die de paardensport levert aan de Olympische beweging", zei FEI-voorzitter Ingmar De Vos. "Dit is echter slechts een eerste stap. Over de hippische disciplines voor LA2028 zal medio 2023 worden beslist en over de hippische evenementen en het quotum voor LA zal pas na Parijs2024 een besluit worden genomen".

Universaliteit, integriteit en eerlijkheid, gelijkheid van mannen en vrouwen en populariteitUniversaliteit, integriteit en eerlijkheid, gendergelijkheid en populariteit werden benadrukt als belangrijkste vereisten van de evaluatiecriteria om de disciplines en evenementen voor het programma te bepalen, overeenkomstig de aanbevelingen van de Olympische Agenda 2020+5. Veiligheid van de atleet, duurzaamheid voor het milieu en het relevant houden van de sport voor de jeugd werden ook opnieuw genoemd als belangrijke factoren in het besluitvormingsproces.

"We zijn vastbesloten om succesvolle sport te leveren op de Olympische Spelen en zijn gepassioneerd over universaliteit en de groei van onze sport om een nieuw publiek te bereiken en talent over de hele wereld te ontwikkelen", vervolgde FEI-voorzitter Ingmar De Vos.

Deelname van jongeren"Jongerenparticipatie en -ontwikkeling spelen een sleutelrol in dit proces en zullen ervoor zorgen dat we een diverse en inclusieve paardensportgemeenschap hebben waarin jonge mensen kunnen groeien, vooruitkomen en streven naar Olympische grootsheid.

"De jeugd is de toekomst en met paardensport in het LA2028-programma, een jeugdgerichte Spelen, is het een extra stimulans voor onze ambitieuze jonge atleten om zich voor te bereiden om hun talent te laten zien op het grootste wereldpodium.

"Consolidatie van onze plaats in het Olympische programma van LA2028 zal de hippische gemeenschap sterk en veerkrachtig houden in dit competitieve sportlandschap".

Bron: Eurodressage