In Hong Kong was François Mathy Jr. voor het eerst aan de start tijdens de Longines Masters op Aziatisch terrein. De altijd vrolijke Belg maakte zich even vrij voor een korte Q&A.

Wat denk je van de Belgische springduivels? België heeft altijd wel een arsenaal aan goede ruiters klaarstaan. Dit jaar is het wel enorm bijzonder. We wonnen de Nations Cup ranking en finale en bovendien hebben we vijf springruiters in de Wereldbeker finale. Dat is echt bijzonder.

Wat is je sterkste eigenschap? Ik ben altijd optimistisch en gemotiveerd.

Als je niet in het zadel zit, welke sporten beoefen je het liefst? Ik hou van skiën en in de zomer ga ik graag golfen.

Welke topruiter bewonder je? Ik kijk enorm op naar Ludger Beerbaum. Die man heeft het voor elkaar. Zijn visie, zijn organisatie achter hem, alles klopt bij Beerbaum.

Als je een paard mag kiezen? Wie had je graag nog op stal? Als vijfster Grand Prix paard? McLain Ward's Clina! Boven de hindernis moet die enorm sensationeel aanvoelen.

Welk paard zal je altijd bijblijven? Kannan! Hij heeft me naar een ander niveau getild. Hij werd verkocht als jong paard naar Michel Hecart, maar dat was er eentje waarvan je meteen wist, dat is hem.

Waar denk je aan voor de sprong? Ik focus me op dat alles zou lopen zoals het moet.

Je 'topper' van het moment? Casanova de L'Herse is echt mijn 'topper' van het moment. In de toekomst wil ik hem meer op Grand Prix niveau rijden.