De toen 29-jarige lesgever leerde zijn 16-jarige leerlinge in 2018 kennen in een manege in Beringen. Het tienermeisje droomde van een internationale paardrijcarrière en bouwde een vertrouwensband op met haar trainer. Toen het paard van het slachtoffer minder goed begon te presteren, zou de man toegeslagen hebben en misbruik hebben gemaakt van de emoties van de amazone.

“Hij kriebelde haar rug, betastte haar geslachtsdelen en tongzoende haar. Uiteindelijk hadden de twee geslachtsverkeer”, aldus de rechter. Toen het meisje na de verkrachting zei dat ze alles tegen haar ouders zou vertellen, dreigde hij ermee om haar uit de manege te zetten. “Dan heb je nog genoten van je laatste ritje”, liet hij zich nog ontvallen.

Volgens de rechter stemde het meisje nooit in voor deze seksuele handelingen en stond ze onder enorme druk omdat ze afhankelijk was van haar lesgever. “Hij oefende een zekere macht op haar uit.” De man zou het meisje ook voortdurend manipuleren. Buiten de verkrachting, stuurde de man ook tien naaktfoto’s naar zijn minderjarige slachtoffer.

Volgens de Hasseltse rechter gaat het om zeer ernstige feiten. “De beklaagde kon zijn seksuele driften niet onder controle houden. Hij maakte misbruik van zijn gezags- en vertrouwensrelatie als paardrijlesgever”, luidt het vonnis. De man werd vrijdag veroordeeld tot een opsluiting van drie jaar. Verder werd hij voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet, waardoor hij gedurende die periode geen les meer mag geven. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 5.000 euro. Haar ouders krijgt elk een bedrag van 2.000 euro toegekend.

Zelf te maken met grensoverschrijdend gedrag?

  • De Hulplijn 1712: Ervaren hulpverleners staan je bij, geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9 tot 17 uur.
  • Awel (www.awel.be): Kinderen en jongeren kunnen Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16 uur tot 22 uur (op woensdag en zaterdag vanaf 14u), of chatten tussen 18 uur tot 22 uur (behalve op zon- en feestdagen). Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen. Je kan Awel altijd anoniem bereiken!
  • Nupraatikerover: Voor kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid www.nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker van maandag tot en met donderdag van 19u tot 22u (op woensdag al vanaf 14u).
  • Tele-Onthaal (www.tele-onthaal.be): Naast bovenstaande kanalen kan je ook altijd terecht op het nummer 106,  24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar, of elke avond (en woensdag- en zondagnamiddag) via chat.

bron: Nieuwsblad/Equnews