"Beste,

Als paardenfokker ben ik zeer ongerust voor hetgeen ons te wachten staat nu de wolf toch wel duidelijk aanwezig is in onze streek. Zeker nu achter enkele maanden het veulenseizoen terug begint en ik van mening ben dat veulentjes alsook andere paarden niet meer veilig zullen grazen op onze weiden.

Drie jaar geleden heb ik 2600 meter nieuwe omheining laten plaatsen, aangepast aan de noden van de paarden, veilig en mooi-ogend in het landschap. Voor iedere diersoort is natuurlijk een specifiek aangepaste omheining vereist, anders is het natuurlijk niet veilig. Maar nu komt het; zo een degelijke afrastering kost natuurlijk handen vol geld, maar destijds wist ik niet dat ik alleen een omheining moest plaatsen om de paarden op een veilige manier in de weide te houden, maar ook eentje om de wolf buiten te houden!

En als ik vraag aan de mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos of er een mogelijkheid is tot financiéle tussenkomst voor aanpassing of vernieuwing, wat overigens niet zo eenvoudig is, aangezien een nylon net of schapendraad, die dan tegen de bestaande palen bevestigd dient te worden niet kan, aangezien dit funest kan zijn voor paarden. Maar dit doet eigenlijk helemaal niet ter zaken, want subsidie is er enkel voor schapenhouders, omdat tot nog toe de de schadegevallen met paarden minimaal zijn. Tot nog toe!

En als ik vraag aan de mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos, wat als we hier toch slachtoffer van worden en veulens of paarden gedood of verwond worden? Dan moet ik de schade en/of de waarde kunnen bewijzen. Nu vernemen we ook dat er dan een onafhankelijke schatter bij te pas komt. Maar ik ben benieuwd wat dan het verdict is, als ik de gemiddelde prijs van zo een veulen uit een moeder of zus van een Olympisch of Internationaal Grand Prix paard voorleg, gebaseerd op voorafgaande verkoopfacturen als bewijs. Maar ik hoop dat het nooit zo ver zal komen aangezien dit voor mij een levenswerk en passie is waar ik 365 dagen per jaar, 24 uren per dag mee bezig ben en ieder paard voor mij van goudwaarde is omdat ik hun nodig heb om mijn bedrijf verder te zetten.

Daarom hoop ik dat onze bevoegde politieke vertegenwoordigers, instanties zoals o.a. PaardenPunt Vlaanderen en onze Belgische Paardenstamboeken hun schouders onder dit fenomeen zetten om ons als paardenhouders bij te staan en te vertegenwoordigen".